Kultúra
A barber shaves the head of a female devotees as part of a ritual where believers donate their hair at the Sangam in Allahabad on June 27, 2013. Devotees believe that donating hair gives liberation to humankind. AFP PHOTO/ SANJAY KANOJIA / AFP PHOTO / Sanjay Kanojia

A hívők levágott hajából gazdagodtak meg az indiai templomok

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2017. 12. 06. 11:43

A nők kopaszra nyíratják a hajukat, hogy ezzel szerencsét, vagy egészséget biztosítsanak a családnak. Néhány hindu templom pedig milliókat kaszál ebből.
Korábban a témában:

Az emberi hajból készülő parókák, vagy póthajak piaca elképzelhetetlenül nagy, de vajon honnan érkezik az alapanyag? – tehetjük fel a kérdést.

A hajakkal foglalkozó oldalak legtöbbjén hangzatos leírásokat olvashatunk a különböző országokból érkező hajakról: a brazilról, a filippínóról, a kínairól, vagy épp az indiairól, azt azonban kevesen tudják, hogy a világ legnagyobb hajexportőre (és egyben importőre) Kína, így a brazil modellel reklámozott hullámos fekete haj sokkal inkább egy apró kínai város lakójától, mint São Pauloból származik.

A minőség terén a csúcsot jelentő szűz (vegyszerekkel sosem kezelt), illetve remy hajak azonban ennél is meglepőbb helyről érkeznek: India hindu templomaiból.

Az istenségek elé járulók ugyanis sokszor saját hajkornájukat áldozzák fel, hogy bármely családtagjuk, vagy saját maguk számára az egészség, vagy a szerencse ajándékát kaphassák az istenektől. A felajánlásért cserébe azonban nem kapnak pénzt, ellentétben a templomokkal, akik óriási összegekért adnak azokon túl.

A barber shaves the head of a female devotees as part of a ritual where believers donate their hair at the Sangam in Allahabad on June 27, 2013. Devotees believe that donating hair gives liberation to humankind. AFP PHOTO/ SANJAY KANOJIA / AFP PHOTO / Sanjay Kanojia

Fotó: Sanjay Kanojia / AFP 

 

Az Amusing Planet vonatkozó cikkéből kiderül, hogy a lehetőséget leginkább kiaknázó templom, a dél-indiai Tirtupathi Balaji-templomában minden egyes nap tízezrek válnak meg a hajuktól. Az öt-hatszáz itt dolgozó borbély egész nap hajat borotvál, a mellettük elhelyezett, hajjal teli vödröt pedig hatóránként cserélik.

Ennek tartalma a folyó helyett azonban a templom mögötti raktárban landol, ahol a térdmagasságig érő halmokból kézzel válogatják ki a különböző minőségű, színű, illetve hosszúságú fürtöket, amiket aztán megmosnak, kezelnek, majd a napon szárítanak meg.

Az indiai hajak jó minőségének oka az 1,3 milliárdos országban ma is uralkodó szegényséngnek köszönhető, hiszen a vidékről érkező asszonyok sosem használtak mesterséges hajszínezőket, így hajfestéket, sőt, többségük hosszú éveken át növesztette a haját, mielőtt a templomban leborotválták volna.

In this photo taken July 19, 2017, Indian Hindu devotees wait to get their head shaved at the Thiruthani Murugan Temple in Thiruthani in India's southern state of Tamil Nadu.
For Hindu followers it is an act of devotion, but at the Thiruthani Murugan temple and others across India there are millions to be made from heads that are shaved and smothered with tumeric paste. / AFP PHOTO / ARUN SANKAR
Fotó: Arun Sankar/AFP

 

A leghosszabb (45 centiméternél hosszabb) tincsek érik a legtöbbet, ezek ára kilóként a 80-120 ezer forintot, kimagasló minőség esetén pedig ennek közel a dupláját is megérik. Az áru jó részét az olasz központú Great Lenghts International vásárolja meg, akik hatvan ország több mint negyvenezer szalonját látják el hajjal.

A szegény indiai nők haja így egy szempillantás alatt jut el a középosztály és a felső tízezer nőtagjaiig, akik akár 300 ezer forintnyi összeget is képesek kifizetni egy hosszabbításért. A Great Lengths hajainak élvezői közt számos hollywoodi hírességet is megtalálhatunk – így például Beyoncét, vagy Jennifer Lopezt.

A rosszabb minőségű, vagy rövidebb hajak matracok töltőanyagaiként, vagy olajszűrőkként születnek újjá, anélkül, hogy egykori tulajdonosaik sejtenék, hogy hajuk valaha is bármilyen hasznosítási céllal hagyta el a templomot.

Fotó: Tirumala Tirupati Yatra

 

A dél-indiai szentélyek természetesen reagálnak az utóbbi időben ért támadásokra, sőt, komoly jószolgálati húrokat pengetnek: azzal védekeznek, hogy a hajak eladásából származó bevételeket a közösség életének jobbá tételére fordítják – javítják az egészségügyi szolgáltatásokat, gyógyszereket vásárolnak, támogatják az oktatást, vagy épp a nélkülözhetetlen infrastruktúra megteremtésében segítenek.

Fotó: Chandrashekhar Basumatary

A Tirtupathiban lévő templom a direkt, vagy online eladásokból évi 1-1,5 milliárd forintnyi összegre is szert tehet, de a kisebb szentélyek sem sokkal maradnak el ettől. A legfrisebb becslések szerint az indiai templomokból származó exportbevételek akár a 25 milliárd forintnyi rúpiát is elérhetik. Ha ezt mind az infrastruktúrára, az oktatásra, vagy az egészségügyre költenék, India is sokkal biztonságosabb és élhetőbb hely lenne.

 

A The Guardian, a BBC, valamint az Amusing Planet nyomán
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's forward Adam Szalai (C) celebrates scoring with midfielder Balazs Dzsudzsak and defender Willi Orban (L) during the UEFA Nations League football match Hungary v Finland in Budapest on November 18, 2018. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.