Kultúra

Megvan, ki hackelte meg az HBO-t

A férfi ellen vádat is emeltek.

Egy iráni férfi, bizonyos Behzád Meszri hackelte meg az HBO számítógépes rendszerét, lopott el be nem mutatott filmeket és sorozatokat, valamint a Trónok harca forgatókönyveit és HBO-dolgozók adatait. A szövetségi ügyészség vádat is emelt a férfi ellen, aki hatmillió dollárt követelt bitcoinban az ellopott adatok visszaszolgáltatásáért, sikertelenül.

A huszonkilenc éves Meszrit nem vették őrizetbe, de, mint az ügyészség szóvivője fogalmazott

nem érezheti magát biztonságban addig sem, amíg felelősségre nem vonják. A hackerekre, akik próbára akarják tenni a szellemi tulajdont védő rendszereinket – azokra is, akik távoli országokban rejtőznek billentyűzeteik mögött – előbb vagy utóbb, de eljön a tél.

A szóvivő ugyanakkor nem válaszolt a vádlott tartózkodási helyére vonatkozó kérdésekre. A vádirat szerint Meszri, akit Skote Vahshat néven is ismertek „a hackelés szakértőjének vallja magát”, az iráni hadsereg számára dolgozott katonai rendszerek, nukleáris software rendszerek és az izraeli infrastruktúra feltörésében. A férfi ezen kívül segített egy iráni hackercsoportot több száz weboldal megrongálásban az Egyesült Államokban és más országokban.

Az HBO rendszerének feltörését augusztus elején jelentették be. A vádirat szerint Meszri május és augusztus között lopott el adatokat. A kalózok akkor azt állították, hogy 1,5 terabájtnyi információt töltöttek le, és azzal fenyegetőztek, hogy mindent nyilvánosságra hoznak, ha nem kapják meg az adatokért követelt pénzt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik