Kultúra

Halloween 2017: október 31-én világszerte pislákolnak a töklámpások

Halloween nem napjainkban találkozik először a kereszténységgel.

Rengeteg vita övezi annak tényét, hogy Halloween ünnepe alapvetően az angolszász világé, illetve mulatság-jellegével nem illeszkedik jól azon nemzetek ünnepkörébe, amelyek közvetlenül október 31-ét követően emlékeznek meg elhunyt szeretteikről Mindenszentekkor, majd Halottak napján. Ennek ellenére – és nem csekély mértékben a globalizációnak is köszönhetően – napjainkra szinte minden országban számottevő ünneppé lett Halloween éjszakája.

Halloween, amikor a lelkek szabadon bolyonganak

A kelták hite szerint október 31-én az elhunytak lelke végre nyugovóra tér, hiszen ezen a napon foglalják el az eladdig bolyongó lelkek az őket megillető helyet a holtak birodalmában. A pogányok úgy tartották, hogy nem szabad felbőszíteni a vándorló holt lelkeket, hiszen céljuk immáron kizárólag a leendő otthonukba való megérkezés. Ebben azonban különféle állat- és ételáldozatokkal segíthetik őket az élők. Az évezredek során ez az egyébként a röviden összefoglaltaknál jóval összetettebb és régebbi korokba is visszanyúló ünnep egyfajta karneváli jelleget öltött, ilyen módon lett a boszorkányok, a holtak, a szellemek éjszakája, és egyben lehetőség az élők számára az önfeledt, ám tiszteletteljes búcsúra.

Halloween és a kereszténység találkozása

A kereszténység térhódításával a különféle pogány ünnepek szép lassan beolvadtak az új vallás liturgiájába, természetesen így volt ez Halloween esetében is. Így vált az egykori holt lelkek ünnepe az angolszászoknál is Mindenszentekké. A kereszténység igyekezett ugyanis oly módon elősegíteni a “váltást”, hogy ne legyen szükség tiltásra, hiszen jól tudták: lassanként úgyis beleolvad minden pogány rítus az új vallásba, kiegészítve, némileg módosítva annak liturgikus elemeit, akárcsak annak idején a görög-római kapcsolat esetében.

A halloweeni töklámpás eredete

A hagyomány úgy tartja, hogy élt egykoron egy ír duhaj, egy bizonyos Jack O’Lantern (másut Stingy JackFukar Jack), akit egyszer meglátogatott az ördög, ő azonban – furfangos ember lévén – egy trükkel felcsalta az almafára, akit végül csak annak fejében engedett le onnan, hogy ezúttal nem viszi magával a Pokolba. A sötétség ura sértődötten, de szavát megtartva lett köddé, Jack pedig élte tovább, nem éppen mintaszerű életét. Amikor aztán eljött az utolsó órája, majd meghalt annak rendje, módja szerint, se a Mennyországba, se a Pokolba nem engedték be. A mennybéliekkel bűnös élete miatt nem igen elegyedhetett szóba, az ördög azonban, tekintettel a régi kalandra, bár nem szívesen, de segített neki.

A halloweeni tök eredetije nem más, mint az a “takarmányrépa”, melynek kivájt belsejébe Jack azt a darab, soha ki nem hunyó parazsat tömte, amit a Pokol tűzéből kapott ajándékba az egykor megtréfált ördögtől. Sorsa szerint azóta is csak bolyong szerencsétlen a Pokol, a Mennyország és az élők világa között, hátha egyszer megleli helyét, a sötétségben pedig töklámpásának örök tüze kíséri őt a vándorlásban.

Kiemelt kép: Getty Images/VCG

Ajánlott videó

Olvasói sztorik