Kultúra

A Pappa Piát támogató hat cégből három Andy Vajnáé – ez van az év bulifilmje mögött

Zsótér Indi Dániel
Zsótér Indi Dániel

Videós kontentgyártó. 2017. 09. 02. 12:00

Az egymilliárd forintnyi közpénzből forgatott film alaposan leverte a biztosítékot a kritikusoknál, de ez sem tántorított el több mint 100.000 nézőt. Most azt próbáljuk felfejteni, hogy milyen kapcsolati háló is lehet a filmet készítő és támogató cégek, illetve az alkotók között. Összefonódó üzleti kapcsolatok, családi és baráti vállalkozások, egymilliárd forintnyi "bulifilm", ami miatt még a külföldre szakadt Csupó Gábor is hazaugrott, hogy megrendezze. Videó.
Korábban a témában:

Helyreigazítás

A 24.hu-n 2017. szeptember 2. napján „A Pappa Piát támogató hat cégből három Andy Vajnáé – ez van az év bulifilmje mögött” címmel megjelent cikkben valótlanul közöltük, hogy Kálomista Gábor cégének, a Megafilm Service Kft.-nek a gyártásában készülő Csak színház és más semmi c. sorozat a Filmalaptól kapott pénzből készült. A sorozat a Filmalaptól semmilyen támogatásban nem részesül, soha nem is részesült. Pontosítjuk továbbá, hogy a Thália Színház Nonprofit Kft. a Budapesti Fővárosi Önkormányzat tulajdonában áll, Kálomista Gábor a színház ügyvezetői igazgatói posztját tölti be.

A Pappa Pia, “az év bulifilmje” annak ellenére volt képes a második hétvégére százezres nézőszámot produkálni, hogy lényegében a teljes magyar sajtó lehúzta (egy üdítő kivétellel). Persze, ez önmagában azt is jelenthetné, hogy pont a negatív kritikai visszhangok miatt, volt ennyi ember kíváncsi Andy Vajna és a Filmalap közpénzből összelapátolt, 1.000.000.000-os filmjére. De valószínűbb, hogy egyszerűen arról van szó, hogy a magyar néplélek áhítja a szórakoztató, romantikus, zenés-táncos kikapcsolódást. A fenti videóban sorra vesszük  a legfurcsább anomáliákat.

Kedden nincsen premier

A Pappa Pia alaposan felrázta pár napra a közéletet, kritikai oldalon felháborodás, nézőoldalon kiugró érdeklődés jellemezte. A premiernapon jól nyitott a film, állítólag kicsit több mint 10 ezer ember volt kíváncsi rá, az első hétvégére pedig további 60 ezrer embert tudott behúzni, azaz a premier utáni első héten már 70 ezres nézettsége volt. A sajtóanyagokban ki is emelték: ez minden idők legjobb keddi nyitónapja,ami csak azért torz adat, mert nincsen olyan, hogy keddi nyitónap. A filmeket minden forgalmazó csütörtökön mutatja be, így négy nap nézettségét szokták mérni,  a Pappa Pia esetében tehát az “első hétvége nézettsége” nem négy nap, hanem hat nap mérésén alapul.

Haverok, buli, közpénz

A filmet támogató hat cégből három Andy Vajna közvetlen tulajdonában áll vagy – a Filmalap esetében – vezetője annak, a castingot pedig Vajna Tímea cége végezte – aki:a film nyitójelenetében egy jetskivel szeli a Duna habjait. Csupó Gábor, az USA-ból hazahívott rendező élete első musicalje ez, ami furcsa, hogy Pálfi Györgynek anno azért nem engedték állítólag megcsinálni a Toldi-projettet, mert nincs tapasztalata akciófilm-rendezésben. A film gyártási munkálatait Kálomista Gábor 2015-ben alapított Zene nélkül kft.-je végezte (bár Kálomista még a gyártást megelőzően, 2016-ban kiszállt a cégből – a szerk.).

Vigyázni kell a hírnévre

A film marketingjével a forgalmazón kívül egy külső céget is megbíztak, amely feladatai közé tartozott az is, hogy felhívja azokat a fontos lapnál dolgozó újságírókat, akik a visszajelző lapon nagyon negatívan nyilatkoztak a filmről – nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő újságíró.

A külsős cég konkrétumok híján nem tud válaszolni a munkatársukat érintő kérdésekre.

Ilyen a magyar közízlés

Az, hogy a Pappa Pia ennyire sikeres lett (legalábbis nézőszámot illetően) egyfelől a marketingnek és sajnos ki kell mondani: de a mérhetetlen rossz közízlésnek köszönhető. Szó se róla, a musical nem egy ördögtől való műfaj, a szerelmi történet sem, de így, ebben a lebutított formában ez a film csak tovább mélyíti azt a gödröt, amit a Barátok közt, a Jóban-rosszban, a Mi kis falunk a különböző valóságshow-k, showműsorok vájtak az elmúlt pár évben a magyar néző fejében arról, hogy mi is képvisel értéket ma Magyarországon.

Ha még több Tudáspercekre vágysz , kövesd Youtube-on a Tudáspercek Dániellel csatornát.

Legutóbb a para Annabelle-baba igaz történetét vettük végig, előtte pedig megvizsgáltuk a Dunkirk történelmi pontatlanságait. A majmok bolygója: Háborúban pedig vizsgáltuk a rasszizmus és a rabszolgaság kérdéseit és kiderítettük azt is, hogy mitől kapitalista Vuk és szételemeztük a Star Wars következő részét.

Iratkozz fel, hogy ne maradj le!

vissza a címlapra

Kommentek

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.