Kultúra ismeretlen budapest

Egy éven belül újra régi fényében ragyoghat majd a főváros egyik legszebb háza

A Múzeum körút elején álló Unger-ház tetőterét beépítik, így tíz luxuslakás kap benne helyet. Sőt, a ház felújítása sem marad el!

Pillanatnyilag épp rövid szünetet tartó Ismeretlen Budapest sorozatunk részeként közel egy évvel ezelőtt mutattuk be az Astoriától mindössze néhány lépésnyire álló, griffmadarakkal díszített átjáróházat, ami jóval több érdekességet tartogat annál, mint ahogyan első pillantásra tűnik.

Az Unger Benedek által a XVIII. század közepén itt, az egykori városfal mentén alapított kovácsműhelyét unokája, az addigra jó házasságok és ügyes telekvásárlások nyomán dúsgazdaggá vált család legfiatalabb tagja, Henrik bontatta le, és kérte fel az akkor még nem szupersztárként, hanem gróf Károlyi István uradalmi építészeként (még csak a fóti kastély átépítését, valamint a templom megtervezését maga mögött tudó) ismert Ybl Miklóst kérte fel.

 A harmincnyolc éves építész a romantikát kitűnő érzékkel bizánci és mór stílusokkal keverte, majd egy kétemeletes átjáróházat álmodott meg, mely a terveknél jóval díszesebb formában, 1852-re készült el.

Egy éven belül újra régi fényében ragyoghat majd a főváros egyik legszebb háza 2

A főváros népe, illetve az építészszakma nem igazán zárta azonnal szívébe az Unger-házat, de a következő évtizedek során az szépen beolvadt az utcaképbe. Legutóbb az ötvenes, illetve hatvanas évek folyamán látott nagyszabású felújítást, így állapota mára már nagyon leromlott. Ezt a 2016. márciusában készült fotóink is jól bizonyítják, noha a százhatvanöt évet túlélt, jórészt még ma is sértetlen fakockaburkolat időtállóságát látva – “ezekben még volt anyag!” – földig lengetjük a svájcisapkánkat a kor mesterei előtt.

Galéria
Fotó: Vincze Miklós/24

A várva várt felújítás most végre megkezdődhet – derült ki egy ingatlan.com-on nemrégiben közzétett hirdetésből, mely egy jövő év tavaszára véget érő tetőtérbeépítésről mesél:

“Az építészet szerelmeseinek nagy örömére 2018 tavaszán újra régi pompájában tündököl az 1852-ben épült Múzeum-körúti Unger-ház. Az eredetileg földszint plusz két emeletes romantikus stílusú épület további két szintet kap, s itt 10 új lakás kerül kialakításra. Egy olyan fejlesztői csapat kezébe került a projekt, akik beruházóként a több évtizedes tapasztalataikra alapozva, az épületnek kijáró tiszteletet megadva, olyan minőséget és kreativitást alkalmaztak, ami a budapesti tetőtér beépítésekben egyáltalán nem ismert.”

Az Unger Apartments néven futó projekt magyarul ugyan nem, de angolul, oroszul, illetve kínaiul tökéletesen kommunikáló honlapja ennél szerencsére jóval több információval szolgál, így látványterveket is találunk a következő hónapokban megjelenő szintekről – ezek tényleg egész barátságosan illeszkednek majd a meglévő épülethez, így a honlap ígéretéhez híven jó eséllyel tényleg nem változtatják majd meg számottevően a bérház tömegarányát és képét, bár az Astoria, illetve a Múzeum körút páros oldala felől egészen biztosan látszanak majd a homlokzat síkjától ugyan néhány méterrel a belső udvar felé csúsztatott új szintek.

A hasonló tetőtérbeépítéseknél a lakóközösség, illetve az illetékesek csak úgy egyeznek bele az átalakításokba, ha a beruházó vállalja az épület teljes felújítását is – ebben az esetben is ez történt, mi pedig reméljük, hogy az tényleg megőrzi majd a százhatvanöt éves Ybl-munka összes apró részletét.

A Magyar utca felé kétszintes, 122-131, a Múzeum körút felé 64-83, az átjáróház tengelyével párhuzamos, utcai ablakkal nem rendelkező első emeleti lakások pedig 31, illetve 35 négyzetméteres alapterületűek lesznek, áruk 47,72 és 164 millió forint közt (1,25-1,5 millió Ft/m2) mozog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik