Kultúra

Meghalt Michael Jackson slágereinek szerzője

Hatvanhat éves korában meghalt Rod Temperton brit zenész, dalszerző, akinek egyebek között olyan klasszikusok fűződnek a nevéhez, mint Michael Jackson Thriller és Rock With You című dala.

A Warner/Chappell Music zeneműkiadó szerdai közleménye szerint Temperton a múlt héten halt meg Londonban, a rák egy agresszív típusával folytatott küzdelem után. További részleteket nem közöltek.

A brit zenész volt a Thriller, az Off the Wall, a Rock With You és még megannyi hatalmas sláger egyedüli szerzője.

Temperton a Heatwave nevű funkcsapat billentyűseként kezdte a zenei pályafutását. Később olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Aretha Franklin, Herbie Hancock, Anita Baker, George Benson és Donna Summer.

Temperton a Londontól 290 kilométerre északra fekvő Cleethorpesban született. Az 1970-es évek közepén egy fagyasztott áruval foglalkozó gyárban dolgozott, ekkor jelentkezett a Heatwave hirdetésére és csatlakozott a bandához.

A funkcsapattal folytatott közös munkája keltette fel Quincy Jones producer figyelmét, akivel később együtt dolgoztak Jackson Off the Wall és Thriller című albumain.

Tempertont Oscar-díjra is jelölték a Bíborszín című 1985-ös filmdráma egyik betétdaláért, amelynek társszerzője volt. Számos dalt írt a Billy Crystal és Gregory Hines főszereplésével készült Rémült rohanás (1986) című komédiához is. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik