Kultúra

A századelő Amerikájában akár lapra szerelt házakat is rendelhettünk a postán

A századelő Amerikájában akár lapra szerelt házakat is rendelhettünk a postán

Biztos, hogy az IKEA-ban ma is siker lenne!

Az 1886-ban alapított amerikai üzletlánc, a Sears 1908-ban dobta piacra első, postán rendelhető házát, majd az 1940-ig eltelt harminckét év során 447 különböző stílusban kínálta azokat, kezdve a háromszobás, fürdőszoba nélküli, nyaralóként ajánlott Goldenrodtól a többszintes, festett üvegablakos, ciprus- és cédrusgerendákat és díszeket tartalmazó Ivanhoe-ig.

Az első katalógus címlapja, 1908
Az első katalógus címlapja, 1908

A terméklánc nem újításairól, hanem az épp népszerű elemek ügyes, pénztárcabarát vegyítéséről volt híres, így nem csoda, hogy alig több, mint három évtized alatt százezer ház (leszámítva a kis nyári lakokat, farmokra tervezett épületeket és apró faházakat) is gazdára találhatott.

1912
1912

A katalógusban kínált modellek mellett akár egy teljesen egyedi ház rendelésére is volt lehetőség, mindössze a tervrajzokat kellett elküldeni hozzá a cég központjába, akik rövidesen már szállították is a minőségi, előregyártott, egyszerűen összeilleszthető darabokat és a szükséges anyagokat.

A házak alapvetően három típusba tartoztak: Honor Built, Standard Built és Simplex Sectional.

Egy Alhambra 1919-ből
Egy Alhambra 1919-ből

A Simplex Sectional értelemszerűen a legegyszerűbb, legolcsóbb, hőszigetelést hírből sem ismerő nyári lakokat tartalmazta, a Honor Built pedig időtáló anyagokból, cédrus zsindelyes, ciprusdeszkákkal fedett homlokzatú, fenyő-, tölgy-, vagy juharpadlós házakat jelentette.

1931_3348
A Pennsgrove 1931-ből

A jól tervezett elemek miatt az építés ideje akár negyven százalékkal is rövidebb lehetett, mint hagyományos társaié, sőt, a sorozatgyártásnak köszönhető alacsonyabb előállítási ár alacsonyabb piaci árat is biztosított.

Nézzünk néhányat a katalógusok kínálatának legszebb darabjaiból, amelyek bizonyára mindannyiunk számára ismerősek lehetnek egy tetszőlegesen választott amerikai film kertvárosban játszódó jeleneteiből:

Galéria
1908

Egy hasonló, több stílust kínáló céggel valószínűleg ma is degeszre kereshetné magát egy élelmes vállalkozó, sőt, akár az IKEA is. Jelenleg több cég is próbálkozik hasonlóval, de ezek vagy unalmasak és drágák, vagy egyszerűen csak nem tükrözik a potenciális vásárlók jó részének stílusát. Az egyetlen, olcsónak tűnő, bár nem túl sokoldalú dizájnt kínáló alternatíva az amerikai ideabox IKEA-bútorokkal jól megtöltött két modellje, a Northwest és a Mini.Box – előbbi 52 négyzetméternyi teret ad 23-27 millió forint ellenében, utóbbi pedig 37 négyzetmétert 24 millióért.

A Sears házainak minőségét mi sem bizonyítja jobban, hogy kitűnő állapotú példáikkal ma is ezerszámra találkozhatunk az amerikai kisvárosokban, vagy épp a metropoliszok kertvárosaiban – így például ezzel a 137-es modellel, amit a jelenlegi tulajdonos dédszülei mai árfolyamon 7,5 millió forintért vásároltak meg éppen száz évvel ezelőtt:

mir1r6o
Fotók és információk: Sears Archives, Imgur
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik