Kultúra

A bolt, ami megmenti a lebontott, vagy átalakított épületek legszebb részeit

Százéves liftet tenne a nappaliba? Régi kilincsekre vagy vízköpőre vágyik? Itt mindent megkaphat.

A városok terjeszkedése és az épületek elöregedése miatt az épített örökség nem védett, de csodálatra méltó szépségű darabjai sajnos eltűnnek a világ nagyvárosainak utcáiról, hogy helyüket új lakóépületek, vagy irodaházak foglalják el. Az ilyen példákért nem kell messzire mennünk, hiszen akár a fővárosban is számos ilyen – néha nem túl sportszerű módon – eltűnő épület semmivé foszlását nézhetjük, gyanítva, hogy azok egyetlen részlete sem kerül majd beépítésre más épületekbe, vagy egy múzeum raktárába.

A helyzet New Yorkban, illetve az Egyesült Államok keleti partvidékén egy kicsit más, hiszen ha egy itteni épület eltűnik, vagy egy ikonikus felhőkarcolót felújítanak, a feleslegesnek ítélt díszek és részletek jó eséllyel a The Demolition Depot raktárába vándorolnak.

A hatvanas évek során az akkor még nem túl jó hírű Harlemben alapított cég kínálatában az ajtókilincsektől és sárgaréz fogasoktól kezdve, a homlokzatdíszeken, míves csigalépcsőkön, valamint évszázados liftek tömegén át akár teljes üzletberendezéseket is találhatunk.

A legolcsóbb darabokat már akár néhány száz forintnyi dollárért is megkaparinthatjuk, de sokmilliós tételek is szép számban előfordulnak, így a látogatók már azon sem lepődnek meg, ha a Brooklyn Bridge egy darabja, a híres Plaza Hotel egy dísze, vagy komplett bárok, vagy boltok mellett sétálnak el.

Most bemutatunk néhányat a kínálat legmeglepőbb darabjaiból.

Egy szecessziós bárbelső, a lakóházzá alakított Helmsley Carlton House egykor híres kávézójából

Galéria

Az egykor Manhattanben működött McFeeley’s 1890-es évekbeli, tölgyből készült bárpultja és berendezésének egy része

XIV. Lajos-stílusú szoba az Upper East Side egyik lakásából

Fényűző nappali a Park Avenue egyik lakásából

Kínai szoba, 1780-as években készült, Kínából exportált panelekkel

Kapuk és ajtók

Lépcsősorok

Üvegtetők és kazettás mennyezetek

Fotók: cia.b, Demolition Depot

Ajánlott videó

Olvasói sztorik