Kultúra

Ilyen is lehetett volna a Parlament

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2015. 09. 22. 18:49

Az ipari forradalmat és a modern nemzetállamokat a világnak adó tizenkilencedik század során tucatnyi terv született az Országház épületére, ezek közül most a tíz legjobban sikerültet mutatjuk be.

A reformkor során többször merült fel egy pesti országház építésének gondolata, de a megvalósításra még majdnem száz évet kellett várni, hiszen a Steindl Imre tervei alapján felépült, a világ harmadik legnagyobb parlamenti épületének számító Országház tizenkilenc évnyi munkát követően 1904-re készült el.

A Pollack-féle terv, 1839-1840, amely leginkább a firenzei reneszánsz palotákra (mint például a csodás budapesti másolattal is rendelkező Palazzo Strozzi-ra) hasonlít

Fotó: Sulinet

Van der Nüll és August von Sicardsburg az 1844-ben kiírt első pályázatra beküldött terve

Fotó: Sulinet

Wilhelm Stier gótikus terve 1844-ből, amely a lipótvárosi Új piac terén (mai Erzsébet téren) épülhetett volna fel

  Fotók: Technische Universität Berlin Architekturmuseum

Wieser Ferenc a régi Füvészkertbe megálmodott épülete, 1861

Fotó: Wikimedia Commons

Otto Wagner az 1882-es tervpályázatra beérkezett, díjazott munkája. Tervezésében egyes források szerint az akkor Wagner irodájában dolgozó Kallina Mór és Bernt Dezső is részt vállalt.

Fotó: Wikipedia
Fotó: Magyar Nemzeti Levéltár

Hauszmann Alajos (Patres conscripti jeligéjű) neobarokkot és neoklasszicizmust árasztó, 1882-ben készült munkája, amely nem Duna-parton álló, hanem a Nádor utca felé nyíló épületet javasol.

Fotó: Magyar Nemzeti Levéltár

Ferdinand Fellnerés Hermann Helmer, Közép-Európa legnagyobb színházépítő cégének tulajdonosai nem tudtak egészen elszakadni a szakterületüktől, így talán jobb is, hogy nem a Moriamur pro rege nostro (Haljunk meg királyunkért!) címet viselő, 1881-es munkájuk kapta az első díjat.

Fotó: Magyar Nemzeti Levéltár

Schickedanz Albert és Freund Vilmos Alkotmány II. jeligével beérkezett rajza

Fotó: Magyar Nemzeti Levéltár

Gerster Kálmán ugyanerre a nagy pályázatra érkezett, Egyesült erővel néven futó munkája méretétől eltekintve elnyerte a bizottság tetszését, bár a mai Országgyűlés méretét és helyigényét tekintve bőven elég lett volna egy ekkora épületet a Duna-partra helyezni.

Fotó: Magyar Nemzeti Levéltár

A pályázaton Palóczi Antal terve volt az egyetlen, amelyben az építész nem törekedett a szimmetriára, a bírálók viszont emellett a térpazarlást és az üléstermek egymástól való túl nagy távolságát kifogásolták.

Fotó: Magyar Nemzeti Levéltár
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.