Kultúra

Ilyen is lehetett volna a Parlament

Az ipari forradalmat és a modern nemzetállamokat a világnak adó tizenkilencedik század során tucatnyi terv született az Országház épületére, ezek közül most a tíz legjobban sikerültet mutatjuk be.

A reformkor során többször merült fel egy pesti országház építésének gondolata, de a megvalósításra még majdnem száz évet kellett várni, hiszen a Steindl Imre tervei alapján felépült, a világ harmadik legnagyobb parlamenti épületének számító Országház tizenkilenc évnyi munkát követően 1904-re készült el.

A Pollack-féle terv, 1839-1840, amely leginkább a firenzei reneszánsz palotákra (mint például a csodás budapesti másolattal is rendelkező Palazzo Strozzi-ra) hasonlít

Fotó: Sulinet

Van der Nüll és August von Sicardsburg az 1844-ben kiírt első pályázatra beküldött terve

Fotó: Sulinet

Wilhelm Stier gótikus terve 1844-ből, amely a lipótvárosi Új piac terén (mai Erzsébet téren) épülhetett volna fel

  Fotók: Technische Universität Berlin Architekturmuseum

Wieser Ferenc a régi Füvészkertbe megálmodott épülete, 1861

Fotó: Wikimedia Commons

Otto Wagner az 1882-es tervpályázatra beérkezett, díjazott munkája. Tervezésében egyes források szerint az akkor Wagner irodájában dolgozó Kallina Mór és Bernt Dezső is részt vállalt.

Fotó: Wikipedia
Fotó: Magyar Nemzeti Levéltár

Hauszmann Alajos (Patres conscripti jeligéjű) neobarokkot és neoklasszicizmust árasztó, 1882-ben készült munkája, amely nem Duna-parton álló, hanem a Nádor utca felé nyíló épületet javasol.

Fotó: Magyar Nemzeti Levéltár

Ferdinand Fellnerés Hermann Helmer, Közép-Európa legnagyobb színházépítő cégének tulajdonosai nem tudtak egészen elszakadni a szakterületüktől, így talán jobb is, hogy nem a Moriamur pro rege nostro (Haljunk meg királyunkért!) címet viselő, 1881-es munkájuk kapta az első díjat.

Fotó: Magyar Nemzeti Levéltár

Schickedanz Albert és Freund Vilmos Alkotmány II. jeligével beérkezett rajza

Fotó: Magyar Nemzeti Levéltár

Gerster Kálmán ugyanerre a nagy pályázatra érkezett, Egyesült erővel néven futó munkája méretétől eltekintve elnyerte a bizottság tetszését, bár a mai Országgyűlés méretét és helyigényét tekintve bőven elég lett volna egy ekkora épületet a Duna-partra helyezni.

Fotó: Magyar Nemzeti Levéltár

A pályázaton Palóczi Antal terve volt az egyetlen, amelyben az építész nem törekedett a szimmetriára, a bírálók viszont emellett a térpazarlást és az üléstermek egymástól való túl nagy távolságát kifogásolták.

Fotó: Magyar Nemzeti Levéltár

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.