Kultúra

Kelet-Afrika elfelejtett olasz városa: Aszmara

A modern európai építészet gyönyörű példáival sűrűn megrakott eritreai főváros nem épp egy tipikus turistacélpont, pedig meglátogatása felér egy időutazással.

A település az 1880-as években még csak apró falu volt, de a század végére tartományi székhellyé vált, így gyors fejlődésbe kezdett. 1890-ben az ország olasz gyarmattá vált, 1900-ban pedig Aszmara lett az olasz kolónia központja.

Ezek a változások hamarosan a város képének teljes megváltozását hozták: megjelentek a nagy, afrikai stílusú épületek, de az Art Deco, a kubizmus, az olasz racionalizmus, a neobarokk, a neoromán, valamint a neoklasszicizmus is képviseltette magát egy-egy épületen.

Az átalakulás legfőbb oka Benito Mussolini volt, aki Aszmarát legnagyobb álma, az Új Római Birodalom központjává akarta tenni. 1936-ban egyesítette Eritreát, Etiópiát és Olasz-Szomáliát, elindítva az országokat az iparosodás és a modern infrastruktúra kiépítésének útján.

Öt évvel később, 1941-ben azonban minden álma derékba tört. Eritrea brit fennhatóság alá került, a háború után pedig Etiópa szövetségi országává vált. Saját közigazgatási rendszert és törvényhozást kaptak, sőt, képviselői az etiópokkal közös parlamentet alkottak, de az ország függetlenségre vágyott. 1961-ben megkezdődött a három évtizeden át tartó, komoly áldozatokkal járó függetlenségi harc, melynek végül az Etiópiát támogató Szovjetunió felbomlása vetett véget. 1991-re a lázadók elfoglalták a teljes eritreai területet, és 1993-ban pedig kikiáltották a függetlenséget.

lmatx1bcsoupuygzcxxc

Az ország máig sem lábalt ki az elnyomás és a háborúk okozta nehézségekből. Ezeknek, valamint a szárazságnak köszönhetően továbbra is a világ egyik legszegényebb országának számít

qnhk7rvkkzu1tcgkq34f

dt5sfp2ctow6dqaipwxr

kipkafblzurym9kk9tpy

Fővárosa, a 650 ezres Aszmara képe az elmúlt évtizedekben semmit sem változott, utcáin barangolni olyan, mintha egy negyvenes-ötvenes években játszódó olasz film díszletei közt sétálgatnánk.

zvnybxfvo3d3pdscskcg

zfzosbcnqtztvkfsj0k5

A város és utcái

hnqosnkolo7wq7xwjpbb

jp1fuzb0aoyiomtbag1x

Az 1899-ben megnyílt, az egykor Aszmara legjobb hotelének számító Albergo Italia bármelyik olasz város utcáján állhatna.

oogbwriasptdrtuunzmq

De ugyanezt elmondhatjuk a század eleji villákról is

q8jqi0q37mlsx6xp0kne

És a gótikus toronnyal rendelkező, lombard és román építészeti jellemzőket vegyítő székesegyházról is, amit 1922-ben szenteltek fel.

ti91wyvcd8zcgu8ywj89

stxl5kcanqqctxjij0lj

Villa Venezia

kepern1

A Fasiszta Párt helyi központja, 1928

ss6kqmwianlszpvlblpk

A Mario Messina által tervezett, Art Deco-jegyeket mutató Cinema Impero, 1937

j7qtwjtlztbuwk1khvry

A futurista autószervíz és benzinkút, az építész Guiseppe Pettazzi legismertebb művének számító Fiat Tagliero, amely 1938 óta harminc méteres betonszárnyaival vonja magára a figyelmet.

drncgkchsk5snxleh8o4

kepern4

Az ötvenes években épült ortodox Nda Mariam templom, homlokzatán Nenne Sanguineti Poggi óriási mozaikjával

i20gmnaojo520rx6n5sn

tjcfdnx4unkcfrn6oyyb

Cinema Roma

amdkdihq2rvpvqaibfke

A tartományi központ

rk5jrcdlcoju1avkg1kq

yclr3odqfgdfqiqpx2mn

A Világbank eritreai irodájának épülete

kepern5

Az 1961-ben átadott, Carlo Mazzetti által tervezett IRGA

kepern7

Hotel Torino

savvvscma4nqfprd9ejw

A város központi postahivatalának belső tere

kepern6

Mindezek után persze nem meglepő, hogy a helyi férfiak majd mindegyike rajong az olasz futbalbajnokság csapataiért – a képen a Casa degli Italiani nevet viselő étterem tévészobája, a falakon különböző olasz csapatok képeivel, zászlóival és sáljaival

kepern4

Fotók: Eric Lafforgue, David Stanley, Charles Roffey, Carsten ten Brink, Kate Brown, SU foto, The Come Up Show

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik