Kultúra

Kelet-Afrika elfelejtett olasz városa: Aszmara

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 02. 11. 19:30

A modern európai építészet gyönyörű példáival sűrűn megrakott eritreai főváros nem épp egy tipikus turistacélpont, pedig meglátogatása felér egy időutazással.

A település az 1880-as években még csak apró falu volt, de a század végére tartományi székhellyé vált, így gyors fejlődésbe kezdett. 1890-ben az ország olasz gyarmattá vált, 1900-ban pedig Aszmara lett az olasz kolónia központja.

Ezek a változások hamarosan a város képének teljes megváltozását hozták: megjelentek a nagy, afrikai stílusú épületek, de az Art Deco, a kubizmus, az olasz racionalizmus, a neobarokk, a neoromán, valamint a neoklasszicizmus is képviseltette magát egy-egy épületen.

Az átalakulás legfőbb oka Benito Mussolini volt, aki Aszmarát legnagyobb álma, az Új Római Birodalom központjává akarta tenni. 1936-ban egyesítette Eritreát, Etiópiát és Olasz-Szomáliát, elindítva az országokat az iparosodás és a modern infrastruktúra kiépítésének útján.

Öt évvel később, 1941-ben azonban minden álma derékba tört. Eritrea brit fennhatóság alá került, a háború után pedig Etiópa szövetségi országává vált. Saját közigazgatási rendszert és törvényhozást kaptak, sőt, képviselői az etiópokkal közös parlamentet alkottak, de az ország függetlenségre vágyott. 1961-ben megkezdődött a három évtizeden át tartó, komoly áldozatokkal járó függetlenségi harc, melynek végül az Etiópiát támogató Szovjetunió felbomlása vetett véget. 1991-re a lázadók elfoglalták a teljes eritreai területet, és 1993-ban pedig kikiáltották a függetlenséget.

Az ország máig sem lábalt ki az elnyomás és a háborúk okozta nehézségekből. Ezeknek, valamint a szárazságnak köszönhetően továbbra is a világ egyik legszegényebb országának számít

Fővárosa, a 650 ezres Aszmara képe az elmúlt évtizedekben semmit sem változott, utcáin barangolni olyan, mintha egy negyvenes-ötvenes években játszódó olasz film díszletei közt sétálgatnánk.

A város és utcái

Az 1899-ben megnyílt, az egykor Aszmara legjobb hotelének számító Albergo Italia bármelyik olasz város utcáján állhatna.

De ugyanezt elmondhatjuk a század eleji villákról is

És a gótikus toronnyal rendelkező, lombard és román építészeti jellemzőket vegyítő székesegyházról is, amit 1922-ben szenteltek fel.

Villa Venezia

A Fasiszta Párt helyi központja, 1928

A Mario Messina által tervezett, Art Deco-jegyeket mutató Cinema Impero, 1937

A futurista autószervíz és benzinkút, az építész Guiseppe Pettazzi legismertebb művének számító Fiat Tagliero, amely 1938 óta harminc méteres betonszárnyaival vonja magára a figyelmet.

Az ötvenes években épült ortodox Nda Mariam templom, homlokzatán Nenne Sanguineti Poggi óriási mozaikjával

Cinema Roma

A tartományi központ

A Világbank eritreai irodájának épülete

Az 1961-ben átadott, Carlo Mazzetti által tervezett IRGA

Hotel Torino

A város központi postahivatalának belső tere

Mindezek után persze nem meglepő, hogy a helyi férfiak majd mindegyike rajong az olasz futbalbajnokság csapataiért – a képen a Casa degli Italiani nevet viselő étterem tévészobája, a falakon különböző olasz csapatok képeivel, zászlóival és sáljaival

Fotók: Eric Lafforgue, David Stanley, Charles Roffey, Carsten ten Brink, Kate Brown, SU foto, The Come Up Show
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.