Kultúra

Ha ma is ilyen barátságosak lennének a plázák, biztosan kisebb nyűg lenne a vásárlás

A hatvan éve megnyílt Southdale Center a mai magyar üzletközpontokhoz képest maga a Paradicsom volt.

Tágas terek, zöldfelületek, hangulatos folyosók és jókora gyerekmegőrző – ilyenek voltak az amerikai ősplázák, köztük a légkondicionálóval először felszerelt, a minnesotai Edinában fekvő, Victor Gruen által tervezett Southdale Center, amely a világ bevásárlóközpontjainak tízezreit ihlette. A komplexum 1954-es megnyitása után Gruen egy egész évtizedet töltött beruházókkal való találkozókkal, könyvek írásával, vagy épp beszédírással, így bátran állíthatjuk, hogy a bevásárlóközpont feltalálásával ő lett a XX. század egyik legmeghatározóbb építésze.

A Southdale Center kívülről nézve szándékosan volt jellegtelen, hiszen így még nagyobb kontraszt fogadta a látogatókat az óceánnyi autóparkolóból a szürke tömbbe belépve, és még kevésbé szerettek volna visszatérni a szürke környezetbe.

SOUTHDALE

A hasonló épületek jó része az Egyesült Államokban mára egyébként bezárt, majd elhagyatottá vált, esetleg átadta a helyét egy sor társasháznak vagy kórháznak.

A formát Magyarországon egyetlen bevásárlóközpont, az 1996-ban megnyílt Pólus Center vette át, ahol egész évben működő, apró jégpálya, valamint egy központi western falu is működött, keretet adva az óriási Tesco hipermarketnek és a 343 kisebb-nagyobb üzletnek.

1996_Polus_Center_02
A western falu részlete

Ajánlott videó

Olvasói sztorik