Kultúra

Meghalt Szipál Márton

Életének 92. évében hunyt el az egyik legismertebb magyar fotós.

A fotóművész kedden délután otthonában halt meg – tudatta családja és baráti köre az MTI-vel. Szipál Márton 1924-ben született Szolnokon, 1956-ban emigrált az Amerikai Egyesült Államokba, ahol négy évtizeden keresztül volt a hollywoodi sztárok egyik kedvenc fotósa. 1997-ben tért vissza Magyarországra, ahol több fotósiskolában is tanított.

Szipál Márton több hazai és nemzetközi pályázaton nyert díjat. 1955-ben a magyar fotópályázaton, 1956-ban a müncheni fotópályázaton nyert aranyérmet, az Angol Évkönyv a világon a legtöbbet kiállított és díjazott fotográfusok közé sorolta, és megkapta az A.F.I.A.P. címet (The International Federation of Photographic Art) is. 1973-ban az Art directorok kiállításának díjnyertese volt (Bobby Womack albumának borítója és óriásplakátja), 2009-ben pedig Debrecenben Kölcsey-díjat kapott.

A világhírű fotóművész tavaly így idézte fel Amerikában töltött éveit.

Egy háromszintes házban éltem, ahol állandóan vendégeket fogadtam. Egyszerre akár hatot-hetet is, hozzám soha nem kellett bejelentkezni. Rengeteget buliztunk… Az ötödik feleségem halála után viszont egyedül éreztem magam. Szerencsére bírom erővel, de a női szépségben már csak a fotókon gyönyörködöm.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik