Kultúra

Ma este búcsúztatják Pap Verát a Vígszínházban

Pap Vera, Eszenyi Enikő (Pap Vera, Eszenyi Enikő)
Pap Vera, Eszenyi Enikő (Pap Vera, Eszenyi Enikő)

Péntek este 22 órakor búcsúznak a Vígszínházban Pap Vera Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művésztől a társulat tagjai, a színésznő pályatársai, barátai és tisztelői.

A Vígszínház vezető színésznője 59 évesen, méltósággal és türelemmel viselt hosszú betegség után hunyt el április 9-én.

“Szeretnénk méltóképpen megemlékezni Veráról, akiről megszámlálhatatlan varázslatos emléket őrzünk mindannyian – nézők, vígszínházi és nem-vígszínházi tagok, az egész magyar színházi szakma” – olvasható a Vígszínház honlapján.

36 éven keresztül dolgozott a színházban

A Vígszínházban közösen búcsúzhatnak a művésztől a közönség és a társulat tagjai. Barátok, kollégák segítségével idézik fel Pap Vera páratlan személyiségét, színházi és filmes szerepeit. “Emlékezzünk együtt arra a művészre, arra az emberre, aki olyan sok örömet szerzett nekünk, és aki egész életével bizonyította, hogy nincs szebb, mint a másik embernek adás képessége” – írják a színház honlapján. A búcsúztatóra is itt, a vigszinhaz.hu-n regisztrálhatnak Pap Vera tisztelői.

 
Pap Vera és Eszenyi Enikő (Fotó: MTI)

Pap Vera a Színház- és Filmművészeti Egyetem elvégzése után, 1979-ben a Vígszínházhoz szerződött, és azóta, 36 éve megszakítás nélkül volt a társulat hűséges tagja. Nevéhez olyan legendás alakítások fűződnek, mint a Szentivánéji álom Hermiája, Kornis Kozmájának Hédije, az Úri Muri Rozikája, Amadeus Konstanzája, a Cserepes Margit házassága című Fejes Endre-darab címszerepe, a Leonce és Léna Lénája, a Györgyike drága gyermek Györgyikéje, a Salemi boszorkányok Proktornéja, a Kurázsi mama Yvette-je, A revizor Polgármesternéje, Az ember tragédiája Évája, az Augusztus Oklahomában és a Mikve főszerepe.

Színházi szerepei mellett több mint 40 filmben és tévéjátékban nyújtott kiemelkedő alakítást. Még főiskolás évei alatt kapta első főszerepét a Gábor Pál rendezte Angi Vera című filmben. Ezért a szerepért 1980-ban a chicagói filmfesztiválon elnyerte a legjobb női alakítás díját, 1981-ben pedig a David di Donatello-díjat, amelyre egész életében büszke volt. Rövid idő alatt nemcsak hazánkban, hanem az ország határain túl is felfigyeltek tehetségére, szelíd bájára, szuggesztív drámai erejére.

Kossuth-díjat is kapott

Az Angi Vera után számos filmes szerepet kapott, játszott a Csapd le csacsi!, A névtelen vár, a Dögkeselyű, az Uramisten és a Roncsfilm című alkotásokban is.

Pap Vera munkájáért 1987-ben Jászai Mari-díjat kapott, emellett háromszor jutalmazták Ajtay Andor-díjjal (1988, 1998, 2004), 1990-ben a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt, 1991-ben az Országos Színházi Találkozón a legjobb női alakítás díját vehette át, ugyancsak ezzel a díjjal ismerték el 2011-ben a 11. Pécsi Országos Színházi Találkozón. 2001-ben érdemes művész lett, 2009-ben kiváló művész címet kapott. 2008-ban Harsányi Zsolt-emlékdíjjal, 2009-ben Varsányi Irén-emlékgyűrűvel ismerték el kiváló munkáját.

A színésznő 2013-ban Kossuth-díjat kapott “a nehéz női sorsot megjelenítő szerepek hiteles színpadi és filmes megformálásáért, a humoros, groteszk és drámai szerepekben egyaránt emlékezetes, maradandó művészi élményt nyújtó színészi játékáért”.

Pap Vera betegsége alatt szinte megszakítás nélkül játszott, február 8-án lépett utoljára színpadra. A színésznőt az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Vígszínház is saját halottjának tekinti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik