Kultúra
Burgtheater színházi előadás, Ausztria (Burgtheater színházi előadás, Ausztria)

Botrány a Nemzetiben: megszólalt az osztrák színház

A sógorok nem tudták, mit keres az aradi vértanúk névsora a hátuk mögött. A magyarországi politikai helyzet komoly téma Ausztriában – ezzel magyarázta a bécsi Burgtheater a Hír24 megkeresésére a tegnap este, a Nemzeti Színházban zajlott performanszt.

A Sirály vasárnap esti előadása után aktuálpolitikai szónoklatot olvasott fel az egyik osztrák színész, mindezt az ajándékátadásra készülő Vidnyánszky Attila jelenlétében. Azóta az is kiderült, hogy a Nemzeti igazgatója a szöveg alatt kivetíttette az aradi vértanúk névsorát a színészek mögé, válaszként a sógorok kritikájára.

Érdekli az osztrákokat, mi van itt 

A Burgtheater azt írta a kérdéseinkre, hogy az „Orbán rezsim” alatti kulturális fejlődés jelentős téma Ausztriában, a Burgtheater színészeit is foglalkoztatja, akik egyébként magyar művészekkel is kapcsolatban állnak. A Burgtheater amúgy az előadásaiban is foglalkozik ezzel a témával.

A darab rendezője, Jan Bosse nem tudott Budapestre jönni, ezért a színház lemondta az előadás utáni közönségtalálkozót. A társulat szívesen beszélgetett volna a nézőkkel a vendégjátékról, arról, mit vártak tőlük, ám hogy ez kútba esett, a színészek a kommunikációnak és a tiltakozásnak ezt a formáját választották.

Burgtheater színházi előadás, Ausztria (Burgtheater színházi előadás, Ausztria)Előadás a Burgtheater színházban, Ausztriában. Fotó: Europress/Joe Klamar

Aggódnak 

A felovasott szöveg arról szólt, hogy aggódnak a magyar kultúrnemzetért, mely egyre távolabb kerül a demokráciától és Európától. Ezzel együtt szívesen jönnek Budapestre, hogy a magyar nézőknek Csehovot játszanak, mert kevés olyan szerző van, akinek a szellemisége jobban kifejezi az egységes Európa értékeit.

Arra a kérdésre, mit szóltak a művészek ahhoz, hogy a szöveg felolvasása közben a háttérben az aradi vértanúk neveit lehetett olvasni, és sokan a közönségből azt gondolták, ez is része az osztrák akciónak, nem nyilatkozott a Burgtheater.

A Nol.hu beszámolója szerint egyébként a performance-t Vidnyánszky Attila igazgató a színpad széléről, takarásból nézte végig. Az eset szürrealitását csak fokozta, hogy a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) kisplasztikája volt a kezében, amit éppen átadni készült, mint a színház ajándékát. Végül erre is sor került.

Vidnyánszky magyarázatot vár

A Nemzeti Színház főigazgatója magyarázatot vár a bécsi Burgtheater váratlan akciójára, amelyben politikai nyilatkozatot olvasott fel a társulat egyik tagja a Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM) vasárnap. Vidnyánszky Attila a Burgtheater intendánsának, Karin Bergmann-nak küldött és az MTI-hez hétfőn eljuttatott levelében kiemeli: “úgy vélem, sem Magyarországon, sem bárhol a világon nem ízléses a színpadról direkt politikai leveleket felolvasni a közönségnek, mely aligha ezért érkezik az előadásra.”

A Nemzeti Színház főigazgatója levelében emlékeztet arra, hogy a Burgtheater MITEM-en való részvételének feltétele az volt, hogy rendezzenek vitát a “nemzeti színház” fogalmáról. Éppen ezért április 13-án a Goethe Intézetben tartottak megbeszélést, amelyen kiderült, hogy bár sok kérdésben nem értenek egyet, van mód és szándék az együttműködésre. Emellett a MITEM programjába – a bécsiekkel egyeztetve – április 18-ra szakmai vitát szerveztek, amelyre Karin Bergmann – korábbi ígérete ellenére – nem ment el. Részvételét két nappal korábban e-mailben lemondva nem ment el a Sirály előadásra és az azt követő, jó előre meghirdetett közönségtalálkozóra Jan Bosse, az előadás rendezője sem.

Vidnyánszky Attila levelében arra kéri a Burgtheater intendánsát, tájékoztassa: “mi volt az oka annak, hogy a társulatot Ön és a rendező magára hagyta a Nemzeti Színházban és mi az oka annak, hogy egy, az európai színházi kultúrában elfogadhatatlan eszközhöz folyamodtak munkatársai. Úgy érezzük, ezzel a magyarázattal a MITEM-en örömmel részt vevő többi társulatnak is tartoznak.” A főigazgató kitért arra is, hogy a Burgtheater társulatának felajánlották, rendező nélkül is tartsák meg a közönségtalálkozót, de ezzel nem kívántak élni. “Az előadás végén azonban egy, a magyar belpolitikával kapcsolatos utalásokkal tűzdelt levelet olvastak fel a közönségnek, mely gesztust meglehetős értetlenséggel fogadtunk. Meglehetős türelemmel viseltük azt is, amikor a Burgtheater munkatársai fasisztáztak a színpadon, próba közben” – áll a levélben.

Mint írja, a Nemzeti Színház számára megtiszteltetés színpadán fogadni a világ meghatározó színházait, így a Burgtheatert is. “A Sirály inspiratív, izgalmas előadás volt, amelyet a közönségünk jól fogadott. A jövőben is szívesen működünk együtt Önökkel, ám szeretném, ha a tegnap Budapesten történteket megmagyarázná.” A levél előzménye, hogy váratlan performansz keretében politikai nyilatkozatot olvasott fel a bécsi Burgtheater Sirály-előadása után a társulat egyik tagja a Nemzeti Színházban, a MITEM-en játszott vasárnapi vendégjáték végén. A Dornt játszó Martin Reinke a következő levelet olvasta fel a tapsrend végén németül és angolul: “Mélyen tisztelt Közönség! Tudomásunk van arról a nehéz helyzetről, amelyben a nagyszerű magyar nép és kulturális élet jelenleg van.

Demokratikus úton és demokratikus választások által olyan helyzetbe sodorta magát, amely által egyre inkább eltávolodik a demokrácia szellemétől és Európától. Aggodalommal töltenek el minket ezek a fejlemények, mint önök közül is sokakat. Ennek ellenére eljöttünk, és szívesen játszottunk önöknek.

Csehov úgy képviseli közös európai kultúránkat, mint talán kevesen. Tudniuk kell, hogy összetartozunk. Köszönjük a meghívást!” A beszéd alatt nem jelent meg az elhangzó szöveg a kivetítőn, ezzel szemben az aradi vértanúk nevét sorakoztatta fel a vendéglátó színház. A MITEM-re – az előzetes programtól eltérően – sem a Burgtheater igazgatója, Karin Bergmann, sem a darab rendezője, Jan Bosse nem jött el a társulattal.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

16 July 2019, France (France), Straßburg: Ursula von der Leyen was delighted after the announcement of the election results in the plenary hall. Von der Leyen becomes the new President of the EU Commission. The heads of state and government of the EU had proposed the CDU politician as successor to EU Commission President Juncker. Photo: Michael Kappeler/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.