Kultúra

Péterfy Gergely nyerte az Aegon Művészeti Díjat

Péterfy Gergely (Péterfy Gergely)
Péterfy Gergely (Péterfy Gergely)

A Kitömött barbár című regénnyel a díj mellett 3 millió forintot is bezsebelt a nyertes szerző.

Tizedik alkalommal adták át az előző év legjelentősebb, magyar nyelven megjelent kortárs szépirodalmi alkotását elismerő Aegon Művészeti Díjat. A díj nyertese idén Kitömött barbár című művével Péterfy Gergely Márai- és Mészöly Miklós-díjas író lett.

A Kitömött barbár egy különös barátság története. 1796-ban Kazinczy Ferenc hét éves börtönbüntetését tölti Csehországban, amikor Bécsben meghal barátja, Angelo Soliman. Holttestét császári parancsra kitömik és kiállítják a Természettudományi Múzeumban. Harminchat évvel később Török Sophie, Kazinczy özvegye elmegy a múzeumba, hogy szembenézzen a kitömött testtel, és megismerje férje és egy különös idegen történetét.

Péterfy tíz évig írta a regényt, levéltári kutatásokat végzett Bécsben a történelmi háttér feltárásához. „Arra edzettem, hogy meg tudjam írni, ezzel a magam babérját learattam… A többi nem rajtam múlik. Ráadásul kitűnő kollégák készültek el kitűnő regényeikkel az idén, és hogy mi volt az idei év regénye, azt majd megmondják ötven év múlva…” – mondta a bejelentés előtt Péterfy.

Majd miután átvette a díjat, így fogalmazott: „Hatalmas megtiszteltetés számomra az Aegon-díj, főleg úgy, hogy nagyszerű pályatársakkal küzdhettem meg érte. Tovább növeli az örömöm, hogy olyan díjról van szó, ahol sikerült elérni, hogy a bírálók ne lehessenek kitéve semmiféle politikai vagy kiadói nyomásnak. Így biztos lehetek benne, hogy regényem, a „Kitömött barbár” elsőségéről valóban csak az irodalmi ízlés, az esztétikai értékítélet döntött, és ez tovább növeli a büszkeségem. Nem csak nekem, a Kalligram kiadó és igazgatója, Mészáros Sándor számára is elismerés ez Aegon-díj, és igazolja azt az odafigyelést és türelmet, amelyet a szerzőibe fektet.” – mondta.

A díjról egy Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész által vezetett héttagú zsűri döntött. Tíz könyv közül választottak, a rövidlistára felkerült Dragomán György, Esterházy Péter és Závada Pál egy-egy tavalyi könyve is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik