Kultúra

Ezzel szórakoztathatja Orbánt Merkel

angela merkel és orbán viktor (angela merkel, orbán viktor, )
angela merkel és orbán viktor (angela merkel, orbán viktor, )

Azt persze nem tudjuk, hogy a magyar miniszterelnöknek nótás kedve lesz-e a kancellár asszony látogatását követően, mindenesetre összegyűjtöttünk pár dalt, amit megtanulhatna tőle A fehérvári huszárok mellé.

Ha Merkel csipkelődni szeretne zeneileg Orbánnal, a Die Arzte zenekar munkásságával szép fricskát adhat indításnak. A csapat neve azt jelenti, hogy orvosok, és hát ugye országunk gazdaság kivándorlóinak jelentős része kötött ki német kórházakban. A srácok egyébként egy tolvajnak köszönhetik megismerkedésüket: a gitáros Farin csak azért ugrott be a frontember Bela bandájába, mert ez utóbbi társának ellopták a gitárját.

A polgárpukkasztó punkcsapat már sokat szelídült az évek során, ha igazi zenei jobbhorgot kéne választanunk a politikusnő helyében a Manner sind Schweine című örökbecsűt énekelnénk. Az (ön)iróniát nemcsak nyomokban tartalmazó dal arról szól, hogy a férfiak disznók, és mind csak azt akarják, és hogy egy szavukat sem szabad elhinni.

Ha már Die Arzte-val kezdte a barátkozást Merkel, nem maradhat ki a Die Toten Hosen sem. Talán Campino, az együttes frontembere se gondolta volna mikor még születésnapi partikra jártak zenélgetni korlátlan mennyiségű sörért, illetve az általuk okozott károk megtérítésért cserébe, hogy egyszer a világ legbefolyásosabb nője fogja felhívni telefonon, hogy bocsánatot kérjen tőle. Pedig ez történt, Angela Merkel azért csörgött rá, mert pártja győzelmi ünnepségén a punk-rock csapat ikonikus slágere, a Tage wie diese szólt. Campino pedig már korábban kifejezte nemtetszését, hogy a pártok használják a dalukat. Valljuk be nehezen tudnánk mi is elképzelni, hogy egy Fidesz gyűlést mondjuk a Kozmosz Kedves vezetőjével zárjanak, vagy az Aurórától az “Előre Kurvák, Gengszterekre” pogózzanak.

Visszatérve a budapesti találka képzeletbeli playlistjére: ha Merkelnek sikerült kicsit felbosszantani a disznó férfiakról szóló slágerrel Orbánt, íme egy remek dal a békülésre. A Zehn kleine Jagermeisternek a végére érve tuti szent lesz a béke, bár ha már Magyarországon tartják a találkozót, akkor illene Zehn kleine Unikumra átírni a dolgot.

Két kicsit komolytalanabb szám után egy szomorúbb apropójúval lehet teljes a zenei összhang a két politikus között. Az elkövetők már a kilencvenes években élen jártak a magyar-német együttműködésben, a Wizo zenekarról van szó ugyanis, akik anno közös nagylemezt (kazettát) adtak ki a fentebb már említett magyar Auróra nevű csapattal.

A Wizora is egyébként az Arztehoz hasonlóan a fricskázó, politikus, humoros hangvételű szövegek és a húzós, de közben dallamos számok a jellemzőek. Ehhez képest egy kicsit lassabb, melankolikusabb darabot választottunk a 10 kicsi unikumot már lenyomó politikusoknak, erre lehet már egymás vállát fogva ringatózni is. A számmal ráadásul át is dobnám a labdát szerzőtársamnak, hogy folytassa a megkezdett Merkel-Orbán buliban a dj-skedést, szóval Hey, Thomas!

Köszönöm a pontos labdát, térjünk át a skinheadekre! Keine pánik! Természetesen nem fogunk neo (vagy retro-)náci schlagereket ajánlani, nem ment el az eszünk. Mint azt Neményi kolléga tavaly tavasszal precízen megírta, a skinhead-mozgalomnak a kezdetekben a világon semmi köze nem volt náciskodáshoz; annyira nem, hogy bőven voltak színesbőrűek is a kopaszok között, sőt a legjobb dalokat (skinhead reggae, rocksteady, ska) pont, hogy a feketék énekelték.

A germán színtérről a Bluekillát válaztottuk: a müncheni skazenekar 1985–ben alakult, és azóta is koncertezik. A Sunshine Reggae-feldolgozásnak Skinhead Reggae a címe, és szerintünk überfantastisch.

Ha még mindig vannak kétkedők, akik nem hiszik el, hogy a skinhead nem náci, akkor a kedvükért megjegyeznénk, hogy a videó leírásában szerepel egy ilyen mondat: Rasszista skinheadek, tartsátok magatokat távol! És hogy mennyire nem nácik: játsszák a Hava Nagilát is, aminél kevés zsidóbb dal létezik.

A zúzós zenék után még jöjjön egy meglepetés, avagy überraschung; búcsúzzunk Gabriele Susanne Kerner zenéjének méltatásával. Lefogadjuk, hogy ez a név senkinek nem mond semmit, de az is biztos, hogy a Nena mindenkinek megvan. És a 99 luftballon, amely a világ egyik leggyakrabban feldolgozott schlágere lett, mi például korábban egy olyan verziót mutattunk belőle, amelyben kizárólag lufikon zenélnek. És még Irigy Hónaljmirigy-verzió készült belőle, de mivel abban van egy ilyen sor, hogy Deutsche Punk Ist Borzalom, bosszúból ide sem linkeljük. Csak az originált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik