Élet-Stílus

Meztelen fotó a Merkel-hasonmásról

meztelen nem merkel (Array)
meztelen nem merkel (Array)

Van bármi különös abban, ha előkerül egy meztelen fotó egy vezető politikusról?

Két évvel ezelőtt egy blog mélyéről előkerült egy fotó. A régi, fekete-fehér felvételen három fiatal, meztelen nő volt látható, az egyikük kísértetiesen hasonlított Angela Merkelre, a német kancellárra, mármint a tizennyolc–húsz éves önmagára.

Minden, magára valamit is adó médium megjelentette a fotót. A mértéktartóbbak kérdő-, a szenzációhajhászabbak felkiáltójellel írták: a kancellár asszony meztelen.

 kép: nudiarist.blogspot.hu

Maga Merkel (miként pártja és a német kormány) nem fűzött a kommentárt az ügyhöz. Akkor sem, amikor nem sokkal később kiderült, hogy a fotó egy Helios című, svéd naturista magazinban jelent meg először, valamikor az ötvenes-hatvanas években, így kizárt, hogy az 1954-ben született kancellár szerepelne rajta.

De valójában az sem lenne meglepő, ha egyszer tényleg nyilvánosságra kerülne egy kép, amin a fiatal Angela ruha nélkül élvezi a nyarat. Németországban a meztelenség mondhatni természetes: a XIX. századtól napjainkig hihetetlenül népszerű, és elfogadott ott a Freikörperkultur, vagyis naturista kultúra.

 Freikörperkultur (kép: Wikipédia)

Az egész egy kulturális lázadással kezdődött a viktoriánus kor prűd erkölcsei és a kényelmetlen, a természetes mozgást szinte lehetetlenné tevő viseletei ellen. Az egyre szennyezettebb ipari városokban egyre több művelt ember kezdett egyetérteni Rousseaou jelmondatával: „Vissza a természetbe!” Úgy gondolták, a meztelen emberi testben nincs semmi szégyenletes vagy erkölcstelen, ahogyan nincs túl sok köze a szexualitáshoz sem. A Freikörperkultur egyáltalán nem hedonizmusról szól: sokkal inkább az egészséges és fitt test vallásos tiszteletéről.

Az új reneszánsz hívei spártai módszerekkel igyekeztek a görög szobrokhoz hasonlókká válni. Az első naturista klubb 1898-ban alakult Essenben, majd más városokban is sorban nyíltak a naturista fürdők és edzőtermek, de a mozgalom a két világháború között fejlődött a leglendületesebben. Mivel a testnevelés kultúrája beleillett a felsőbbrendű, árja fajról szóló náci ideológiába, a Freikörperkultur Hitler diktatúrájában is virágzott. Azzal a különbséggel, hogy a meztelenkedőknek szigorúan el kellett különülniük nemük szerint.

 kép: Wikipédia

A második világháború után, a nyugati NSZK-ban a naturizmus egy lett a szubkultúrák közül, keleten viszont, ahol Angela Merkel született és felnőtt, a nagyon korlátozott és ezért hihetetlenül értékes szabadságjogok közé tartozott a naturizmus. Freikörperkultur klubok, ahogyan más civilszervezetek, ugyan nem léteztek, de a munkások sportszervezetének volt egy naturista szárnya, a Proletarische Freikörperkulturbewegung, ami körülbelül hatvanezer tagot számlált.

Egyszóval nem lenne semmi különös abban, ha tényleg előkerülne egy fotó, amelyen a tizennyolc éves Angela Merkel épp a Freikörperkulturnak hódol. Ahogy két évvel ezelőtt, a kancellár asszony valószínűleg akkor sem reagálna semmit: nem fenyegetőzne perrel, és nem emlegetne súlyos bűncselekményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik