Kultúra

Punksztárra hozta a frászt Merkel

A német kancellár azért hívta fel Campinót, a Die Toten Hosen énekesét, hogy bocsánatot kérjen, mert a zenekar egyik dala szólt a Kereszténydemokrata Unió (CDU) győzelmi ünnepségén. Az énekes kicsit megijedt, majd meghatódott.

Angela Merkel német kancellár telefonon elnézést kért tavaly a Die Toten Hosen német punkrock együttes énekesétől, amiért a banda Tage wie diese című száma szólt a háttérben pártja, a konzervatív CDU 2013-as németországi parlamenti választásokat követő győzelmi ünnepségén – derül ki egy megjelenés előtt álló, a zenekar történetéről szóló könyvből.

A kötetből a Der Spiegel című magazin közölt részleteket vasárnap. A könyvben az együttes frontembere felidézte: a telefonhívást megelőzően nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy a pártok nagygyűléseiken használják a dalát, semmi gondja viszont azzal, ha emberek ünnepléskor éneklik.

Merkel négy nappal a választások után hívta fel az énekest, hogy elnézést kérjen. “Ne aggódjon, nem ez lesz a CDU következő himnusza! De maga gyönyörű dalt írt” – nyugtatta meg Campinót, valódi nevén Andreas Fregét a német kancellár.

Merkel hozzátette, nem játsszák a dalt a nagygyűléseiken az után, hogy a zenész nemtetszését fejezte ki a gyakorlat iránt. A kancellár ugyanakkor emlékeztette az énekest a saját szavaira, miszerint általában véve semmi gondja azzal, ha ünnepségeken csendül fel a szerzeménye. Merkel elmondta azt is, tudomására jutott, hogy Campino Facebook-ismerősei dühösek voltak, amiért a Tage wie diese szólt a Kereszténydemokrata Unió (CDU) győzelmi ünnepségén, amelyet a televízió is közvetített.

Campinót megdöbbentette Merkel hívása. “Rémülettel vegyes meglepetést éreztem. Egyrészt megijesztett a dolog, hogy nem akadt más dolga, mint engem felhívni, másrészt meghatott, hogy mindezt ilyen nyugodt és humoros stílusban adta elő” – idézte fel a zenész.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik