Gazdaság

Merkelnek nem tetszik Orbán stílusa

merkel (merkel, )
merkel (merkel, )

A német kancellár budapesti látogatásának fő célja, hogy Merkel megőrizze Európa egységét az Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatban.

Bár a magyar-német kapcsolatok a felek hivatalos nyilatkozatai alapján kitűnőek, amióta Orbán Viktor kormányoz Magyarországon, a viszony érezhetően hűvösebbé vált – írta a Bloomberg Angela Merkel közelgő budapesti látogatása elé. A német kancellár utoljára öt évvel ezelőtt látogatott Budapestre, ami jól jelzi a kapcsolatok alacsony intenzitását.

A lap szerint annak ellenére, hogy Merkel pártja és a Fidesz is egy pártcsaládhoz tartoznak az Európai Unióban, Merkel többször nemtetszését fejezte ki az alaptörvény, a magyar médiatörvény, a bírák nyugdíjba küldése iránt.

A Bloomberg úgy véli, hogy a német kancellár budapesti látogatásának fő célja, hogy Merkel megőrizze Európa egységét az Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatban. Nem valószínű, hogy a német kancellár Orbánt nyilvánosan fel fogja szólítani az európai értékek és a szövetségesi kötelezettségeinek betartására. Ha lesznek is kritikák, azok a színfalak mögött várhatóak.

A lap felidézi, hogy Merkel tavaly májusban úgy reagált Orbán bevándorlásellenes megnyilatkozására, hogy „gyakran nem értek egyet a hangnemével, mert Orbán is azok közé tartozik, akik azt a benyomást keltik, hogy mindent százszázalékosan tudnak”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik