Kultúra

Csattanós választ kapott a buzizó Kerényi

„Ha én lennék az alkirály” – ez a címe annak a csípős rapdalnak, amellyel Molnár Áron, a Vígszínház társulatának egyik tagja üzent a buzilobbit emlegető miniszterelnöki megbízottnak.

Amint arról mi is sokat írtunk, az elmúlt napok egyik legnagyobb port kavaró híre volt, hogy Kerényi Imre az Újszínház által szerevezett Keresztény Színházi Fesztiválhoz kapcsolódó beszélgetésen a tőle lassan megszokottnak mondható stílusban bírálta a Színház- és Filmművészeti Egyetemen zajló színészképzést. Többek között azt mondta, hogy fel kell venni a harcot a „buzilobbi” ellen.

A beszédre levélben reagált az SZFE rektora, M. Tóth Géza. Az Orbán Viktornak küldött írásban arra kérte a miniszterelnököt, tájékoztassa, hogy a miniszterelnöki megbízott úr véleménye mennyiben tekinthető a miniszterelnök hivatalos álláspontjának. Orbán Viktor ugyan nem, de Balog Zoltán válaszolt a rektornak. Azt írta, a kormány nem fogadott el és nem is tárgyalt olyan előterjesztést, amely az egyetem átalakítását vagy megszüntetését célozná. Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője pedig később úgy nyilatkozott, “nem voltak szerencsések” Kerényi mondatai.

A Kerényi-beszédre reagálva nyílt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek a másságát nyíltan vállaló Kulka János, választ azonban a kormányfőtől a mai napig sem kapott. Reagált viszont soraira Bognár Zsolt színművész, aki védelmébe vette Kerényit.  Elhatárolódott ugyanakkor Kerényi Imre szavaitól Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója.

Az ügy legfrissebb fejleménye az a rapdal, melyre a fidelio.hu hívta fel a figyelmet. A dal szombaton került fel a Youtube-ra, és Molnár Áron, a Vígszínház társulatának ifjú tagja adja elő.

A történet főhőse egy bizonyos Ká úr, kinek kijelentésén egy egész szakma ámul. Néhány sort idéznénk a szövegből, aztán szóljon maga a teljes szerzemény.

„Az utolsó vacsorán nem volt minden fincsi,

úgyhogy meg se fesse Leonardo da Vinci,

Truman Capote is inkább menjen haza,

és száradjon ki Csajkovszkíj és a Hattyúk tava

Törlődjön a tankönyvekből Maurice Béjart,

és ne csináljon filmet Pedro Almodóvar.”

Ebben a szellemben hosszan sorolja a híres elődök példáit az előadó, majd a dal végül így zárul:

„Őrült a beszéd, és nincs is benne rendszer,

úgyhogy megkérem, Ká úr, ha mégegyszer arra fanyalodna,

hogy köpködjön és szapuljon a másságról

egy kicsit többet kell, hogy tanuljon” – zárul a dal.

És a mű teljes egészében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik