Kultúra

Ötvenezer forintos krumplipüré

Ficsku Pál megrázó vallomása a vagy.hu-n arról, mit tehet az író, ha nem tudja kifizetni a büntetését, és a börtön, fizikai munka nem jöhet szóba, mert beteg.

Az egész a krumplival kezdődött, ami végül püréként végezte a „kecsaposcsípőscsirkeszárny” mellett. Addig azonban az írónak nagy utat kellett megtenni. A történet (hosszabban itt!) lényege, hogy ötvenezres büntetését Ficsku nem tudja se kifizetni, se leülni, se ledolgozni. A börtönben nem tudják biztosítani kezeléseit, a közhasznú munkával pedig az a baj, hogy nem végezhet fizikai munkát.

Mivel valaha tudott írni, szabadon választott kortárs magyar íróként érettségiztek is belőle, arra gondolt, hogy lehetne közhasznú író tíz napig. Reggel nyolctól délután kettőig.  Írásait elküldené valami hatalmi központba, „este meg mindenki megkapná az aznapi szép történetet. Tíz napig szépen feküdhetnének le az emberek”.

Ficsku tesztelte is ötletét, felvette megkülönböztető mellényét, de két napig az emberektől szép történetek helyett csak panaszt hallott. Megunta. Azért fordult most a Közhöz, hogy tanácsot kérjen, miként lehetne jogkövető állampolgárként a köz hasznára közhasznú író.

Ficsku Ficskuról

„Ficsku Pál 1967-ben született. 1992-ben a Magyar Napló novellapályázatán tűnt fel. Írásaira elsősorban Móricz Zsigmond, Erdély Miklós, Hajas Tibor és a Mikszáth Kálmán (tér) hatott. Reményei szerint ő az utolsó népi író.” (innen)

Ficsku Ficskuról (Miskolcról, irodalomról, laptemetőkről, BKV Előréről) képben

Ajánlott videó

Olvasói sztorik