Kultúra

Magyar köztévések forgatnak Azerbajdzsánban

A konfliktus a mai napig rányomja bélyegét az országra, most magyar újságírók készítenek róla filmet, hogy "megtudja a világ az igazságot".

Egy azeri oldal szerint magyar újságírók mentek Azerbajdzsánba a közszolgálati médiától, hogy karabahi háborút azeri szemszögből feldolgozó filmjükhöz információt gyűjtsenek és forgassanak. Az ország Tartar körzetébe utaztak, hogy kitelepítettekkel találkozzanak.

Az újságírókat tájékoztatták az atrocitásokról, amiket az örmény hadsereg katonái követtek el. A cikk szerint film elmondja majd az igazságot a karabahi eseményekről.

A magyar kormánynak egyébként nagyon jó a kapcsolata az azeri kormánnyal, mint ismert, kiadtuk nekik a baltás gyilkost, aki álmában gyilkolta le örmény katonatársát. Ramil Safarovot ezután hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyezték. Szerzs Szargszján örmény elnök még aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal.

Az Azerbajdzsánba ékelődött, többségében örmény lakosságú Karabah 1988 óta nem ismeri el Baku fennhatóságát, sőt 1991-ben – Jereván támogatásával – hivatalosan is kikiáltotta “függetlenségét”. Hat éven át dúlt emiatt a háború örmények és azeriek között, 30 ezer ember halt meg a harcokban.

A hegyi-karabahi konfliktus a mai napig rányomja bélyegét Azerbajdzsánra. A tartóssá vált hadiállapot miatt az ország védelmi és hadiipari kiadásai elérik a költségvetés tíz százalékát. „A mai napig nem nyugodtak bele Hegyi-Karabah elvesztésébe. Egyre erősebbek, benne van a levegőben, hogy megtámadják Örményországot. Egyedül az tartja őket vissza, hogy ezt az oroszok, akik bár egyik fél mellett sem tették le a garast, de inkább az örményekhez húznak, vélhetően nem hagynák szó nélkül az akciót” – fogalmazott szakértőnk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik