Nagyvilág

Botrány a budapesti litván nagykövet körül

renatas juska (renatas juska, litván, nagykövet, )
renatas juska (renatas juska, litván, nagykövet, )

Litvánia Azerbajdzsánban és Magyarországon akkreditált nagyköveteinek visszahívását kérte a litván kormány szerdán az örmény-azeri konfliktussal kapcsolatban magánvéleményként tett, de nyilvánosságra került kijelentéseik miatt.

A litván és azeri sajtóban megjelent – a balti BNS hírügynökséget is idéző – közlések szerint Arturas Zhurauskas bakui és Renatas Juska budapesti litván nagykövet július elején folytatott le több telefonbeszélgetést a témában, és ezek felvétele felkerült a YouTube videomegosztó portálra is. Mindeddig nem bizonyosodott be, hogy nem hamisítványokról van szó, és azt sem lehet tudni, hogy kik álltak a kiszivárogtatás mögött.

A telefonbeszélgetésekben az azeri-örmény konfliktusról és a türkmenisztáni helyzetről osztották meg személyes véleményüket másokkal, illetve litván vezetőkről is megjegyzéseket tettek.

A litván belpolitikában elsősorban az okozott vitát, hogyan kerülhettek ki a beszélgetések az internetre. Linas Linkevicius külügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, hogy a két magas beosztású diplomata elveszítette az ország vezetőinek bizalmát, ezért haza kell térniük. Úgy vélte ugyanakkor, hogy a kiszivárgott beszélgetéseknek nemzetközi következménye nem lesz, azok nem tartalmaztak jogellenes vagy sértő kijelentéseket. Hangoztatta azt is, hogy a történtekből le kell vonni a megfelelő következtetéseket az érzékeny témák körültekintő megvitatásának, illetve a kommunikációs eszközök biztonságosabbá tételének területén.

Az ügyben a parlament külügyi bizottsága is meghallgatást tartott, majd a kormány foglalkozott az esettel. A parlamenti bizottság nem támogatta a visszahívást, ennek a testületnek ugyanakkor csak véleménynyilvánítási jogköre van.
Az Azerbajdzsánban dolgozó Zhurauskas már a történtek után beadta lemondását. A magyarországi nagykövet, Juska nem mondott le, de mandátuma hamarosan lejár. A litván törvények szerint az államfő dönt a nagykövetek kinevezéséről és visszahívásáról. Ebben a félévben Litvánia tölti be az EU soros elnökségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik