A Német Sörfőzők Szövetsége az illetékes német hatóságnál és az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezeténél (UNESCO) is jelezte, hogy szeretné a szellemi kulturális örökségek közé soroltatni a törvényt.
Az 1516-ból származó szabályozás értelmében a sörkészítéshez kizárólag vizet, árpamalátát, komlót és élesztőt szabad használni. Németország mintegy 1300 sörfőzdével és 500 sörmárkával büszkélkedhet.
Németország idén csatlakozott a szellemi kulturális örökség védelméről szóló, 2003-ban elfogadott UNESCO-egyezményhez. A csatlakozási folyamatot Németországban az hátráltatta, hogy a tartományokat is be kellett vonni az eljárásba.
Az egyezmény révén védetté válhatnak különleges népszokások, fesztiválok, technikák és még a gasztronómiai hagyományok is.
A szellemi kulturális világörökség listáján szerepel már egyebek között a busójárás, a matyó hímzés és a solymászat. De része lett a listának az itáliai hegedűkészítés és a mediterrán konyha is.