Kultúra

Meghalt Tom Clancy, világhírű író

tom clancy (tom clancy)
tom clancy (tom clancy)

66 éves korábban elhunyt Tom Clancy író, aki főleg a hidegháború idején játszódó politikai thrillerjeiről vált ismertté. Bestseller regényeiből több hollywoodi kasszasiker mozifilm-adaptáció is készült. Munkássága emellett a videojáték-ipart is megihlette.

Clancy egy baltimore-i kórházban hunyt el. Kiadójának, a Putnam Booksnak vezetője, Ivan Held a New York Times-nak megerősítette a halálhírt. Utolsó regénye Command Authority címmel decemberben kerül a polcokra.

Thomas Clancy leginkább a hidegháború alatti és utáni időszakban játszódó kémkedési és katonai regényeiről volt ismert. Neve egy idő után márkanévvé vált és a könnyebb értékesíthetőség érdekében mások az ő neve alatt és engedélyével jelentettek meg több film forgatókönyvet, regénysorozatot illetve videojátékot – olvasható a magyar Wikipedián.

Legismertebb regényei: a Vadászat a Vörös Októberre, a Férfias játékok, a Kokainháború (Kokain akció) és a Rettegés arénája. Ezek sikeres hollywoodi filmek alapjául szolgáltak, amelyekben  a főhős Jack Ryan alakját Alec Baldwin, Ben Affleck és Harrison Ford játszották. Az első NetForce című regényéből Scott Bakula és Joanna Going főszereplésével tévéfilm készült. Az első Op-Center regény a hasonló nevű NBC tévésorozattal egy időben jelent meg 1995-ben. Kettő kivétellel Jack Ryan alakja az összes Tom Clancy regényben megjelenik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik