Nemzeti Gulyásnap – világszerte

A hónap utolsó szombatján immár negyedik alkalommal ünneplik a magyar konyhát Új-Zélandtól Szingapúrig. Fehérváron is lehet majd főzni, kóstolni.
Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Gulyásnap nem egy fesztivál, nem egy város, egy régió, hanem az ország, a Kárpát-medence, a világ magyarságának ünnepe. A Nemzeti Gulyásnap az összetartozás, egyben a sokféleség ünnepe. Az előző három sikeres esztendők megmutatta, hogy a Nemzeti Gulyásnap (NGN) földrajzi értelemben már nemzetközi akció, ünnep, rendezvény, gasztro-mozgalom – írja a szervező Food & Wine.

Egy évszázada már a gulyás a legismertebb magyar étel. Ez tette alkalmassá arra, hogy a gulyás önmeghatározásunk egyik eleme legyen, egy név, amivel a világ bennünket  és tágabban a Kárpát-medencét is azonosítja.

Bárhol, bárki ünnepelhet gulyással

Eddig 16 országból jelezték, hogy kisebb-nagyobb társaságban főznek majd. A mindig aktív Erdély mellett például Németországban, Hollandiában, Svédországban,Spanyolországban, az Egyesült Államokban és Új-Zélandon is gulyással ünneplik majd a magyar konyhát szombaton.

A IV. Nemzeti Gulyásnapon Székesfehérváron is főznek a Jancsárkertben. A séf ebben az évben is Erdős Tünde lesz.. Ha valaki kedvet érez a közös főzéshez, nemcsak a falatozáshoz, csütörtökön két óráig jelezheti a Jancsárkert termelői piac elérhetőségein.

A tervek szerint 11.00 órára készül el a gulyás, amelyet közösen fogyasztanak el a helyszínen. Várnak minden érdeklődőt.