Belföld

Termelői és biopiac nyílt a Jancsárkertben

Ezentúl hetente jó minőségű, olcsó, friss élelmiszereket kínálnak a fehérváriaknak- közvetlenül a termelőktől.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek egyre jobban megnézik, mit vásárolnak. Az ár mellett most már a származási hely ismerete és az élelmiszer egészséges volta is egyre meghatározóbb. Ez a folyamat segítheti a helyi és környékbeli termelők munkáját is, akik szombattól újabb terepet kaptak termékeik értékesítéséhez. Nagy lakossági érdeklődés mellett szombat délelőtt megnyitotta kapuit a Jancsárkert, ahol ezentúl minden hétvégén termelői és ökopiac várja a fehérváriakat.

A finom – már húvétra készült – sonkák, a friss pékáruk és tejtermékek mellett gyönyörűen sárgálló mézek, gondosan eltett savanyúságok és vegyszermentes zöldségek várják a kilátogatókat. Horgolt húsvéti kosárkák és tojások, faragott kézműves remekek, egészségmegőrző termékek, pálinka, kolbász és szalonna, no meg sok szép virág is szerepel a Jancsárkert kínálatában.

Több hónapos előkészítő munkával sikerült elérniük a szervezőknek, hogy ezentúl hetente jó minőségű, olcsó, friss élelmiszereket kínáljanak a fehérváriaknak. A kezdeményezés célja, hogy közvetlenül a termelők árulják portékáikat, amely az árakon és a minőségen is meglátszik majd – ígérik a kezdeményezők.

„Örömmel látom, hogy lassan városrészenként új termelői piacok alakulnak ki, amelyek a háziasszonyok segítségére vannak friss áruikkal a hétvégi ebéd elkészítésében. Főleg nemes ez a cél, ha – mint a Jancsárkert esetében – egy kihasználatlan terület népesül be értelmes céllal.” – fogalmazott megnyitójában Cser-Palkovics András. A polgármester ezt követően arról beszélt, mekkora szükség van a hasonló kezdeményezésekre. Hiszen az agrártermékek nagyvárosba áramlása mindkét félnek jó.

A termelők piacot találnak, a fehérváriak pedig friss élelmiszerhez jutnak helyi és környékbeli gazdálkodók által. „A megnyitón tapasztalt nyüzsgés bíztató. Remélem, hogy élővé tehető ez a kezdeményezés.” – zárta köszöntőjét Cser-Palkovics András.  Az egészséges, biztonságos élelmiszerek megvásárlására, egy újabb közösségi tér létrehozására törekedtek a szervezők, akik nevében a létesítmény tulajdonosa, a móri Hétkúti Ökofarm vezetője beszélt a szombat délelőtti megnyitón.

Peretsényi György köszönetet mondott a résztvevőknek azért, hogy eljöttek megismerni őket. Emellett beszámolt arról, hogy ő maga is több éve foglalkozik vegyszermentes zöldségtermesztéssel, így ismeri ezt a rendkívül nehéz, de jövőbemutató gazdasági- kereskedelmi-innovatív tevékenységet. Éppen ezért örül a Jancsárkert megnyitásának, ahol a fehérváriakhoz is közel hozhatják termékeiket és szemléletüket a termelők.

A Balatoni út 10. szám alatt található 650 négyzetméteres fedett csarnokban – és az előtte található nyitott területen – működik majd a termelői és ökopiac, amelynek kiemelt együttműködő partnere az Új Hangya Szövetkezet Székesfehérvár és környéke csoportja. Az ő képviseltükben Vincz József szólt a résztvevőkhöz. Beszédében megerősítette, hogy a legjobb termék, amit magunk állítunk elő. Ha erre nincs mód, akkor legalább azt tudjuk, honnan származik – emelte ki a fehérvári és megyei termelőket összefogó szervezet képviselője.

Az egészséges élelmiszerekkel való ellátás mellett több fontos eredménye is lehet a helyi piacok működésének. A vásárlók segítik a helyi és környékbeli kereskedők életben maradást, miközben ők maguk biztonságos élelmiszerekhez jutnak. Ha helyi magyar termelőtől vásárolunk, akkor sokat teszünk a környezetünkért is, hiszen rövid a szállítási távolság és az áru is friss marad.

A Jancsárkert működtetőinek több tervük is van. A piac szervezése mellett szeretnék megismertetni az érdeklődőket egy-egy termelő tevékenységével úgy, hogy kirándulást szerveznek annak portájára. Emellett számos kulturális és egyéb rendezvény ötlete is felmerült, amelynek első megnyilvánulása Tolcsvay Béla megnyitón adott műsora volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik