Kultúra

A város ölelésében: Csaba-nap a Sóstón

Buthy Lilla

2012. 07. 05. 11:59

Ismét megrendezik a Csaba-napi Hagyományőrző Találkozót július 7-én, a Sóstón található Zöld tanyán.

A terület természeti értékeit bemutató túrát követően lesznek többek között ősi harcművészeti bemutatók, és akinek kedve tartja, kipróbálhatja a rovásírást is. A részletekről Brájer Éva alpolgármester, és Adorján Viktor, a rendezvényt szervező Gárdonyi Géza Művelődési Ház igazgatója tartott sajtótájékoztatót.

„Büszkék vagyunk arra, hogy évente négy nagyszabású hagyományőrző programot szerveznek Maroshegyen. Hosszú esztendőkre visszanyúló hagyományai vannak az Attila-napi, az Árpád-napi, a Csaba-napi és a Koppány-napi hagyományőrző találkozóknak, közülük is a Csaba-napi a leglátogatottabb.” – nyilatkozta a sajtótájékoztatón Brájer Éva alpolgármester. Hozzátette, hogy a vendégek sorában a gyermekektől az idősebbekig minden korosztály képviselteti magát, ebből is kitűnik, hogy az ősi magyar hagyományok iránti tisztelet és kíváncsiság benne él a magyarokban. Az alpolgármester szavai szerint az ilyen találkozóknak fontos közösségépítő szerepük van. Brájer Éva köszönetet mondott a rendezvényhez kapcsolódó civil szervezetek, egyesületek közreműködéséért.

A szombati rendezvényt Adorján Viktor ismertette részletesen. Elmondta, hogy 12.00 órakor, a Zöld tanyától indul a Sóstó természeti értékeit bemutató túra, ami „bemelegítő” programnak tekinthető. Ezt követi Nagy Károly méhész bemutatója, ami szintén illeszkedik a hagyományőrzés témakörébe, hiszen a méhészkedés ősi mesterség. Kézműves mesterek közreműködésével a vendégek egész délután agyagozhatnak és kipróbálhatják a kukoricaszár-ló készítést. Vetítéses előadásra kerül sor a rovásírásról, melyet akár ki is próbálhatnak az érdeklődők. Ugyancsak megjelenik a hagyományőrző programok sorában az íjászkodás a Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület közreműködésével, illetve a nap végén solymász bemutatóra is sor kerül. Igény szerint lehetősége lesz “A város ölelésben” című sóstói dokumentumfilm megtekintésére.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

HAMBURG, GERMANY - JULY 7:   (RUSSIA OUT)  German Chancellor Angela Merkel (R) and Russian President Vladimir Putin (L) arrive to the plenary session at the G20 Summit on July 7, 2017 in Hamburg, Germany. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.