Kultúra

A tévében: Judy Garland palánkra szorítja Pege Aladárt

Kossuth Uruguayban? Döbbenet! Haumann Péternek egy Bubus nevű szeretője van? Botrány! Fekete szárnya van a linzernek? Biszexuális a sztár? Lehidalok!

Erősebb, jobb lett a SAPA Fehérvár AV19, mint tavaly (alig van az országban pár olyan dolog, ami ilyen kiszámíthatóan és megbízhatóan fejlődne, mint a Volán), és ez az EBEL-eredményeken is meglátszik – jéghokiban vagyunk, ha valaki esetleg tájékoztatást igényel – : két idegenbeli győzelemmel a hetedik a tabellán, és remélhetőleg az idén nem az utolsó hely elkerülése lesz a tét, hanem a rájátszásba kerülés. Ma a jelenleg második Black Wings Linzzel játszik a csapat Székesfehérváron, nem lesz könnyű meccs, de most kell megmutatni. 17:15, sportklub.

Péntek estére az ország rendre beveti magát egy valóságshow elé, aki nem, az választhat pár szabadidős program között, de akár hátra is dőlhet, és csaphat egy békebeli estét: színház a tévében. Elismerem, tompít az élményen, de most csak egy polgári szalonvígjátékról van szó. Csak? Jól csinálni azt sem könnyű – jelen esetben a Bubus című színdarabban azért olyanokat láthatunk, akiket nem kell félteni: többek közt Haumann Pétert, Molnár Piroskát és Bodrogi Gyulát. De ki az a a Bubus? 20:05-től az m1-en derül ki.

Képzeljék, Morvai rosszul válaszott, amikor Barguzinban kereste Petőfi csontjait, mert Uruguayba kellett volna mennie, ott egy csomó Kossuth él egy rakáson – állításuk szerint Kossuth Lajos leszármazottaik, de a család eredetét titkolják. Demian József és Józsa Erika megpróbálta felgöngyölíteni a rejtélyt, az eredményt ma este 21:45-től a Duna II Autonómián láthatjuk a Kossuth unokák Uruguayban című dokumentumfilmben. 

Pegenini – Pege Aladár virtuozitását és páratlan improvizációs készségét ismerte el a szakma ezzel a becenévvel. Az öt éve e napon elhunyt bőgőművészre a Tálentum 2005-ös adásával emlékezik az m1 23:30-tól. Pege nemcsak dzsesszzenészként ért a csúcsra, de játszott a hírneves Berlini Filharmonikusoknál is Herbert von Karajan karmesteri “uralma” alatt. Mindennap legalább két órát gyakorolt, de sosem dzsesszt, mindig klasszikus zenét, mivel szerinte az improvizációt nem lehet gyakorolni. 1981-ben nemzetközi szakírók szerint ő volt a legjobb bőgős a világon.

Nagy tehetség volt ő is: már kétéves korától a film bűvöletében élt, 18 éves korára 12 filmben szerepelt, de ő lett a túlhajszolt, kizsákmányolt sztárság szimbóluma. A 47 éves korában (hivatalosan) gyógyszertúladagolásban elhunyt, tanulságos életű Judy Garland megjárta a mennyet és a poklot, vergődött az Metro-Goldwyn-Mayer szorításában, hajszolta a szeretetet, falta a férjeket, biszexuális volt, három gyereket szült, de leginkább ezerrel dolgozott – ezt az életet dolgozta fel a Judy Garland: Én és az árnyékaim című film, a címszereplőt Judy Davis alakítja. 0:50, Viasat3.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik