Kultúra

A tévében: katarzislehetőségek a hokitól az ügynökökön át a romákig

A mai péntek tévés szempontból igazán sok lehetőséget kínál egy kis lelki felrázásra, átöblítésre.

Kemény dió, de az ilyen feladatok hozzák lázba igazán a magyar hokisokat. A SAPA Fehérvár AV19-nek minden meccsén nyernie kell, míg a riválisoknak botlani, hogy meglegyen az EBEL-beli rájátszás, vagyis a 8. hely – a jelenlegi utolsó helyről kéne kettőt előrerukkolni. Szerencsére az utóbbi meccseken megindult valami, Kevin Primeau edző fazont adott a csapatnak, úgyhogy a sérülések sem okozhatnak leküzdhetetlen akadályt – le kell nyomni a Vienna Capitalst itthon, és el kell érni a rájátszást. A folyamat következő eleme 18:45-kor, a Sportklubon látható.

18:55-től a melankolikusabb, érzékenyebb lelkek ismerkedhetnek meg egy korszakos jelentőségű zeneszerző életével és munkásságával, vagy ha már ismerik, feleleveníthetik az ismerős dallamokat. Nino Rota rengeteg klasszikus filmnek komponált klasszikus filmzenét az Országúton-tól A polipig, melyek közt a leghíresebbé talán A keresztapa zenéje vált. Nino Rota – a filmzenék mágusa, m2.

És akkor a főmű:

1992 sem ma volt, kockás favágóinges gimnazisták csodálkoztak rá a műholdas tévéadásokra, nem voltak még míves sorozatok, de még X-akták (indul 1993-ban) és Millenium (indul 1996-ban Lance Henriksennel a főszerepben) sem. Volt ellenben Bruce Robinson színész-forgatókönyvíró-rendező, és megcsinálta a Jennifer 8-at, Lance Henriksennel a főszerepben, akinek épp ezt a kiégett zsaru-karaktert kellett csak továbbfejlesztenie kicsit a Milleniumban.

A nyomozó épp visszavonulna feltöltődni, ám egy sorozatgyilkosságba csöppen előbb nyomozóként, később már gyanúsítottként. Mindezt kicsit több, mint két órában adja elő a film, olyan színészekkel, mint Uma Thurman, John Malkovich, Andy Garcia – 21:30-tól, a Viasat3-on. Megint egy hatásában jelentősebb, de nem túl ismert film.

Mondják, Magyarország politikailag mindig Lengyelországot kopírozza kis késéssel, ott 2005 végén kezdődött egy radikális jobboldali kormányzás elszámoltatással, perekkel, botrányokkal, majd két év múlva jött a konszolidáció egy mérsékeltebb jobboldali vezetéssel. Nyilván az ügynökkérdés előtérbe helyezése miatt is születtek olyan filmek, mint a 2008-as Repedés, melyben egy idős házaspár egyik tagjával szemben vetül fel a gyanú, hogy besúgó volt, és ez persze átértékeli az együtt töltött éveket is.

Katartikus filmekre is szükség van (no meg persze az ügynökakták megismerhetőségére) annak érdekében, hogy feldolgozzuk kicsit az elmúlt évtizedeket, és tisztábban lássunk, ne pedig bejáratott hazugságainkkal legyünk megelégedve. 22:50, Duna TV.

Van még egy terület, ahol katartikus megismerések és előítéletek rommá bontása szükséges a változáshoz. Ez pedig a roma integráció kérdése. Egy 1998-as dokumentumfilm, a Cigányút egy olyan katolikus papot mutat be, aki javarészt cigány hívei körében nemcsak a keresztény jó hírt terjeszti, de a taníttatásukról is gondoskodik.

Kár, hogy Márkus András Sepsiszentgyörgyön, Őrkőn munkálkodik, de példája ettől még ragadós lehetne a zömében katolikus cigánysággal a lehetőségekhez képest mérsékelten foglalkozó katolikus egyház magyarországi képviselőinek körében (ami, ugye, nem csak a papokat, hanem a híveket is jelenti). A példáról a híradást sajnos elég későn vetíti a Duna TV, hajnali 1:00-kor, de ma már a műsorrögzítés technikai részletei megoldottnak minősülnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik