Kultúra

Hemingway dolgozott az FBI-nak?

Ernest Hemingway egyik barátja nemrégiben arról írt, hogy az írót az FBI kergette öngyilkosságba, egy kubai szerző viszont azt állítja, hogy Hemingway a II. világháború alatt együttműködött az irodával.

A nemzetközileg is elismert kubai író, Leonardo Padura a Juventud Rebelde című lapban írt arról, hogy az amerikai Ernest Hemingway 1942-től, kubai tartózkodása alatt szállított információkat az ügynökségnek.

Feladata az volt, hogy részletekkel szolgáljon a szigeten élő spanyol falangistákról és a náci szimpatizánsokról, valamint minél többet megtudjon a karibi térségben hajózó német tengeralattjárókról.

Padura szerint az FBI védelme alatt Hemingway – aki szeretett a társaság középpontja lenni – “műkedvelők” valóságos hálózatát építette fel és vezérelte. Az együttműködés azonban csak hét hónapig, 1943. április 1-jéig tartott, mert az Egyesült Államok kubai nagykövete megelégelte, hogy az író által szerzett információk a legtöbb esetben híján voltak mindenféle valóságnak.

Az író viszonya később 180 fokos fordulatot vett az ügynökséggel: A. E. Hotchner, az író barátja és munkatársa szerint a Nobel-díjas szerző az FBI állandó megfigyelése alatt állt.

Hemingway félelmeit még halála után évekkel is tévesen paranoid téveszmékként értelmezték – jegyezte meg Hotchner. Az ügynökség azonban 1983-ban nyilvánosságra hozott egy 127 oldalas dossziét, amelyet már az 1940-es évektől vezetett Hemingwayről. Ebből világosan kiderül, hogy J. Edgar Hoover, az iroda nagy hatalmú vezetője ügynökökkel figyeltette az írót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik