Kultúra

Hemingwayt az FBI kergette a halálba

A Nobel-díjas író közeli barátja szerint Ernest Hemingwayt az állandó FBI-megfigyelés kergette az öngyilkosságba.

Azzal, hogy az FBI kubai kapcsolatai miatt figyeltette az írót, lényegesen hozzájárult szenvedéseihez és öngyilkosságához – mondta el az író halálának 50. évfordulója alkalmából egyik közeli barátja, A.E. Hotchner. A The New York Timesban közölt írásban Hotchner bevallotta, annak idején “sajnálatosan rosszul mérte fel”, hogy barátja mennyire tart a szövetségi nyomozóktól.

Az FBI 1983-ban hozta nyilvánosságra azt a 127 oldalas dossziét, amelyet az 1940-es évektől vezetett Hemingwayről. Ebből világosan kiderül, hogy J. Edgar Hoover, az iroda nagyhatalmú vezetője ügynökökkel figyeltette az írót. “A legpokolibb pokol – idézte Hotchner Hemingway szavait. – Átkozott pokol. Mindent bepoloskáztak. Ezért használjuk Duke autóját. Az enyémben poloska van. Mindent lehallgatnak. Nem használhatom a telefont. A postát is felbontják.”

Hemingway nem sokkal később a minnesotai Mayo Kilinikára került, ahol elektrosokk-kezelést kapott. Mielőtt elbocsátották, többször kísérelt meg öngyilkosságot. Alighogy hazatért Ketchumba, kedvenc puskájával főbe lőtte magát. Hatvanegy esztendős volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik