Kultúra

Egysíkú kiállítás a magyar képzőművészetről Kínában

A százmillió forint költségvetésű kiállítást egy eddig ismeretlen magángaléria rendezte alig jegyzett művészek munkáiból.

Június 20-án nyílik a magyar művészettel foglalkozó eddigi legnagyobb pekingi kiállítás, amelyen 33 művész több mint 300 munkáját állítják ki. A helyszín (a Kínai Szépművészeti Múzeum) és körítés alapján Kína és Magyarország között ez a legmagasabb szintű kultúrpolitikai esemény, az Index.hu által megkérdezett szakértők szerint azonban sok alig vagy egyáltalán nem ismert név is van a kiállítók között, harmincból körülbelül 5-6 művész pekingi részvétele megkérdőjelezhetetlen csak. A művészettörténészek egy része szerint a kínai bemutatkozás az ötvenes-hatvanas évek kultúrpolitikáját idézi. 

A százmillió forintba kerülő állami reprezentációt a Forrás Galéria rendezi, amelynek neve a Műcsarnokban rendezett, a jelentős magángyűjteményeket bemutató, szakmailag is elismert kiállításon semmilyen kontextusban nem merült fel. A galéria nem vett részt egyetlen jelentős európai művészeti vásáron sem. A tárlat költségvetéséhez az állam “mindössze” 36 millió forinttal járul hozzá. Összehasonlításként a Műcsarnok egy év alatt 10 millió állami támogatást kap kiállítások rendezésére, a Szépművészeti Múzeum pedig egész évre kapott 60 millió forintot. 

Az internetes hírportál szerint a reprezentatívnak szánt kiállítás anyaga rendkívül egysíkú képet mutat a magyarokról, akik ez alapján általában rettentő vallásosak, jellemzően Erdélyben laknak, és “szeretik a színes képeket, amelyeken saját maguk láthatók szalonnázás közben a Vereckei hágón.” 

Az Index.hu által összeállított művészlista elérhető itt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik