Kultúra

A tévében: kettő vaj-, kettő kőszívűeknek, egy bárkinek

Akinek olyanja van, kieresztheti a tavaszi madárcsicsert mellkasában verdeső galambocskájából, de akinek nem, az sem fog csalódni.

Egy divatos Lost-gazda (J. J. Abrams) és egy egykori horrorrendező adott randevút egymásnak a messzi múltban, egészen 1992-ben, hogy egy hollywoodi logika szerint édes-romantikus történetet megcsináljanak. A Halhatatlan szerelem története persze a Beszterce ostroma és a Love Story találkozása a boncasztalon, azaz nem szép, de annak illik mondani. A Mel Gibson által megformált Daniel tragikus körülmények közt elveszti menyasszonyát valamikor a századelőn, majd hibernáltatja magát, mivel az már Han Solónak is csak előnyére vált. Balul üt ki a dolog, mert a jégfogságnak csak addig kellene tartania, amíg a kedves fel nem ébred a kómából, de ehelyett a jégen felejtett hű vőlegény csak 1992-ben enged fel. Na most mi lesz, hát könny, szerelem (utólagos hűtlenség?), töprengés a rohanó időről, a veszteség kandírozott mása, és a kiskölök Elijah Wood. De megnézzük, mert vajból van a szívünk. 21:20, Viasat3.

Amennyiben a szívünk kőkemény acélból, sziklából vagy egyéb élesen törő anyagból készült, javaslom, ugyanebben az időpontban, azaz 21:25-től Jean-Claude Van Damme mindenes filmjét nézzük meg. A harcművészetek Van Goghja ezúttal a főszerep mellett írt és rendezett is, s láss csodát, fantasztikus látomásos művészfilmet csinált Isten és ember viadaláról miközben a háttérben Markó Iván… ja, nem, ez egy akciófilm egy fiatalemberről, aki meg akarja találni az útját, miután az élet dzsungelében bolyong, és benevez egy híresen hírhedt harcművészeti versenyre – megakarja nyerni az Arany Sárkányvér díjat. Oké, elismerem, hogy nem a legeredetibb, legönreflexívebb, legszellemesebb történet (azért is ismerős, mivel Van Damme mellett az a Frank Dux írta, akiről a Blood Sport című, Van Damme-nak világhírt hozó klasszikus is szól), de hát nem is ezért szeretjük az akciófilmeket, hanem a csihiért, illetve a puhiért. Ebből pedig lesz bőven, mint ahogy egy meglepetésvendég is fölbukkan Roger Moore személyében. A kalandor, TV2.

“Pierre, én már teljesen kész vagyok. Ez kábítószer” – mondja Vilmon, majd átnyújt a város vagányának egy üveg Bécsből hazacsempészett kólát valamikor 196X-ben. A nyugati világ szabadságának szimbóluma, az amerikanizáció elsődleges fegyvere, jelkép, melyben mérgező foszforsav van, melynek alapüzenete (Enjoy, vagyis élvezd) a modern világ, a jólét hódítása és kvintesszenciája maga. Egy ital, amelnek titkos receptjét máig nem ismerni – a világot összesen harminc sűrítményelőállító üzem látja el Coca-colával (vajon mennyire vannak jobban védve, mint a Fehér Ház?), majd innen jut el 900 palackozóba, onnan pedig milliárdok gyomrába. Ezekkel ismerkedhetünk meg, no meg valamennyire a beltartalommal is a Gyáróriások IV.-ben a National Geographiconn 22:00-tól.

Negédes útikönyveket ír Macob Leary, miközben felesége elhagyására készül, fia pedig meghal. Igen, megint a romantikus történetek közé lépünk, ami az amerikai kultúr- és ízimperializmus után furcsának tűnhet (holott a filmimperializmus szintén nem csekély), de tény, ma még egy elég masszív lírai történet maradt nekünk. Nem is akárkikkel, a Macont játszó William Hurtöt nem kell bemutatni, mint ahogy Kathleen Turnert és Geena Davist sem (1988-t írunk amúgy). A rendező Lawrence Kasdan Star Wars-rajongóknak szinte családtag, forgatókönyvíróként vett részt a klasszikus sorozat 2. és 3. epizódjában (melyek ma tehát 5. és 6.), de írt ő Indiana Jones-könyvet, westernt, és romantikus vígjátékot is. Ez most dráma, főleg, hogy feltűnik a színen egy mentőangyal, akit Geena Davis alakít úgy, hogy 1989-ben a legjobb női mellékszereplőnek járó kis Oscart is megkapta érte. 23:25 (épp átérnek a Halhatatlan szerelemről), Filmmúzeum

Jó, mondják, vajszívűek kipipálva, de mit nézzenek késő este a rosszul alvó (hasogató, nehéz szív) kemény szívűek? Horrort. A Halottasház szép családi film, ugyanis egy család költözik egy kisvárosba, hogy ott ravatalozót nyíssanak – valamiből élni kell (“Rabbi, milyen boltot nyissak?” “Kereskedj liszttel és deszkával, az embereknek kenyérre mindig szükségük lesz az élethez, deszkára pedig a koporsóhoz.” “Nem jó, rabbi, nem működött az ötleted, nálunk az emberek oly szegények, nem élnek, nem halnak, csak vegetálnak.”). Na most ha valaki nemcsak hogy felfesti az ördögöt a falra, hanem egyenesen ördögös tapétát vesz, ne csodálkozzon, hogy éjjel lemásznak: a ház körül persze nincs minden rendben, szellemek, túlvilági lények miatt nem sportfilm a Halottasház műfaji besorolása. Kis borzongás 23:50-től az RTL Klubon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik