Kultúra

Ez lesz ma a Titanicon [csütörtök]

A 18. Titanic Filmfesztiválon ma levetítik a Haru utazása című japán versenyfilmet, melynek kapcsán gyűjtést szerveznek a földrengés áldozatainak megsegítéséért.

Összefogás Japánért

A rendelkezésére álló eszközökkel a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál is szeretné támogatni a katasztrófa sújtotta Japánt, ezért a Haru utazása című film vetítése kapcsán a Japán Alapítvánnyal együttműködve gyűjtést szerveznek a földrengés áldozatainak megsegítésére.

A fesztivál versenyprogramjában szereplő Haru utazása című japán filmet április 14-én 20.00-tól vetítik az Uránia Nemzeti Filmszínházban, bízva benne, hogy a nézők közül lehetőségeikhez mérten minél többen adakoznak majd.

A Haru utazása egy fiatal lány és nagyapja kapcsolatán keresztül mesél olyan tradicionális japán értékekről, mint az elfogadás képessége vagy a család iránt érzett felelősség. A filmben több olyan helyszín szerepel, különösen Miyagi prefektorátusban, amely a március 11-én Japánt ért pusztító katasztrófában a föld színével lett egyenlő.

A rendező, Kobajasi Maszahiro levélben kérte meg a fesztiválszervezőket, hogy a film vetítési díjának felét a földrengés és árvíz sújtotta térség lakóinak javára ajánlják fel. Üzenetét a film vetítése előtt a nézők is hallhatják. A Haru utazását még egyszer levetítik április 16-án, szombaton az Urániában.

További filmek és közönségtalálkozók

Aki tegnap lemaradt volna a Hullámtörők-díjért versenybe szálló Vadember című svéd filmről és az azt követő közönségtalálkozóról, cseppet se csüggedjen, mert a film mai vetítésén ismét jelen lesz a film rendezőpárosa, Martin Jern és Emil Larsson, akik rengeteg érdekes háttérinformációval szolgálhatnak a nem mindennapi történet születésének körülményeiről. A filmet 20.00-tól vetítik a KINO-ban.

A Toldiban pedig 18.30-tól vetítik A romlás virágai című francia filmet, amely egy Párizsba érkező jómódú teheráni lány és egy francia fiú szerelmének története a 2009-es iráni lázongások idején. A lány a Twitteren és a YouTube-on követi az otthoni véres eseményeket, és ugyan a fiút hidegen hagyja a politika, kapcsolatukra könyörtelenül rányomja bélyegét a jelenkori történelem. A vetítésen jelen lesz a film rendezője, a Budapesten született, de Svédországban nevelkedett David Dusa is.

AJÁNLOTT LINKEK:
A 18. Titanic Filmfesztivál weboldala a részletes programmal

Ajánlott videó

Olvasói sztorik