Kultúra

Könyvkiadás néhány ezer forintért

A Youtube mintájára kialakított új modellel bárki kiadhatja a saját könyvét. Magyarországon is beindulni látszik a kis példányszámú könyvek kiadása.

„Nem attól függ egy könyv értéke, hogy hányan olvassák. Van olyan kötet, amit 50-100-an, vagy még kevesebben vesznek kezükbe, és mégis nagyszerű írások. Olyan ez, mint az underground zene: ha valaki friss, eredeti előadóra kíváncsi, nem a kereskedelmi rádiókat hallgatja, hanem ellátogat egy kis klubba, az ismeretlen, de nagyszerű zenekarok koncertjére” – magyarázza az Underground Kiadó ars poeticáját Hanczár Gergő ötletgazda-tulajdonos az FN.hu-nak. Az alternatív könyvkiadás modelljét saját rossz tapasztalata alapján volt kénytelen kitalálni. A fotózás oktatásáról írt egy könyvet, amivel évekig házalt sikertelenül különböző kiadóknál.

Hanczár megértette az üzenetet. Egy ilyen szakkönyv, – ami az országban, mondjuk, 100 embert érdekelhet, s ezek közül, esetleg 10 venné meg –, a hagyományos kiadói struktúrában szóba sem jöhet. Ugyanez elmondható egy „nagypapa visszaemlékezései”-, vagy egy „írtam a gyerekeknek néhány mesét”-típusú kötetre is. Szintén esélytelenek a nagy kiadóknál a fiatal írók, költők vagy a tudomány szűk területeit kutatók. OLVASSON TOVÁBB.

AJÁNLOTT LINK:
Saját könyv két nap alatt (FN.hu)
Az Underground Kiadó oldala
A Könyvműhely oldala
Könyvcsináló – a Révai Digitális Kiadó oldala

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik