Kultúra

Utolsó pillanatban jön a segítség a könyvkiadásnak

Ugyan féléves késéssel, de kiírják a Márai-program pályázatait.

Az utolsó pillanatban érkezik könyvpiaci szereplők szerint a Márai-program, amelyet fél év késéssel a napokban hirdet meg a kormány – írja a Világgazdaság.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a program keretében az állam egymilliárd forinttal támogatja a könyvtárakat és a könyvkiadást. A Világgazdaság úgy tudja, a programot levezénylő testületeket ma jelenti be a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.

A könyvkiadásra ráfér a segítség, hiszen a piac 2008-ban stagnált, majd 2009-re a könyvvásárlásra fordított összeg 67,6 milliárd forintról 64,1-re esett vissza, és nem ígér pozitív változást a 2010-es statisztika sem.

A programot az NKA-n belül létrehívott két testület, a Márai Irodalmi és Tényirodalmi Kollégium vezényli le, a pályázatokat várhatóan még január végén kiírják. Ekkor határozzák meg a részt vevő könyvtárak körét is.

A könyvtárak első körben egy 250 irodalmi és 250 tényirodalmi címet tartalmazó úgynevezett Márai-listáról választhatnak, a listára kerülésre pályáznak majd a kiadók a nyilvános könyvesbolti forgalomban lévő magyar nyelvű kötetekkel. A tárca szerint az első lista várhatólag március végére készül el. Az összeállításnál előnyt élveznek a kortárs magyar szerzők művei, illetve a gyermek- és ifjúsági irodalom.

A könyvtárak mellett a Márai-program jótékonyan érintheti a könyvkiadókat is.

– A program főleg azoknak a köteteknek a megjelenését segítheti, amelyek egy szűk réteghez szólnak – mondta el a Világgazdaságnak Sárközy Bence, a Magvető Kiadó főszerkesztője. „Egy ezer példányban megjelenő, ámde fontos verseskötet, amely három-négyszáz olvasóra számíthat, kisebb megterhelést jelent így a kiadónak, hiszen ha bekerül a programba, a könyvtárak a korábbinál nagyobb példányszámban szerzik majd be”.

Előreláthatólag a program keretében körülbelül háromszor akkora összeg áll rendelkezésre a magyar művek külföldi fordítástámogatására, mint eddig.

AJÁNLOTT LINK:
Gyorssegély a könyvpiacnak (vg.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik