Kultúra

Visszaesés a hazai könyvpiacon

Több mint négy százalékkal csökkent a hazai könyvforgalom 2009-hez képest. Ez a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) legfrissebb összesítéséből derül ki.

Míg 2009-ben 64,1 milliárd forint értékben vásároltak könyveket Magyarországon, tavaly már csak 61,5 milliárd forintért, ez 4,05 százalékos visszaesést jelent. Az inflációval együtt a könyvforgalmi visszaesés ennél jóval nagyobb, kilencszázalékos volt. A visszaesés okai leginkább a gazdasági válságban keresendők. Zentai Péter László, a legnagyobb könyvszakmai szervezet igazgatója szerint a zuhanásért az állami támogatások eltűnése és az illegális másolások, letöltések megugrása szintén okolható.
Zentai Péter László úgy gondolja, a Márai-programon kívül nem látszanak biztató előjelek 2011-re sem.

A legnagyobb visszaesést a szakkönyvek, a tudományos művek, a lexikonok, a szótárak, valamint az egyéb, felsőoktatásban használatos kiadványok szenvedték el. A könyvpiac másik nagy vesztese a gyermek- és ifjúsági könyvek piaca volt.

A szépirodalmi és fikciós művek megőrizték pozíciójukat a könyvkiadáson belül, noha az adatok enyhe visszaesést mutatnak. Zentai Péter László tájékoztatása szerint az ágazat 20,57 százalékos piaci részesedése nemzetközi összehasonlításban is ritkaságszámba megy.

Tovább zuhant a hangoskönyvek és a CD-ROM-ok piaca, míg a digitális könyvek forgalma még nem számottevő. A hangoskönyvek iránti érdeklődés csökkenése az “újdonság varázsának eltűnésével” magyarázható.

“Ha a Márai-programot végre kiírják és lebonyolítják, valamint nem csökken a ráfordított pénz, az nagyon erős segítséget jelent a könyvpiacnak. Ez az egyetlen remény”, – mondta az igazgató, aki szerint a program főleg a tudományos könyvkiadásnak jelentene mentőövet.

AJÁNLOTT LINK:
Tovább zsugorodott a hazai könyvpiac (Litera.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik