Kultúra

A tévében: az elhízott James Dean horgászni megy

Ma megint szóba kerül a kövérség, a foci, a szerencsejáték, a horgászat és az, hogy Káinnak vagy Ábelnek volt-e könnyebb.

Ma is foglalkozunk az elhízással, de kissé tágabb kulturális spektrumon át tekintünk a kérdésre. Vannak helyek, mint Mauritánia, ahol a fiatal lányokat felhizlalják, mert kövéren sokkal kapósabbak, de a nyugati világban sem mindenhol egyértelműen elítélendő a kövérség – az elhízástól tán leginkább fenyegetett Amerikában, ahol majdnem 80 millió embert fenyeget erősen a cukorbetegség, az érzékenységre oly nagyon (túlságosan is) érzékeny közbeszédben a nem nádszál alkatú nőket „napjaink női” néven illetik az áruházak, és rengeteg túlsúlyos modell, klub, egyéb intézmény próbálja elfogadhatóvá tenni a túlsúlyt. Este 20:00-kor a National Geographic műsorán szereplő Tabu sorozat ötödik adása foglalkozik bővebben a témával.

Erről jut eszembe, hogy a nemrég visszavonuló Ronaldónak is súlyproblémái voltak, mint Maradonának, Puskásnak, Kocsis Lajosnak, Fischer Pálnak, Bácsi Sanyinak és egyéb zseniknek, tehetségeknek, reményteljes futballistáknak. Akiknek mostanában kevésbé, azok a Bajnokok Ligájában játszanak, ma este a TV2-n az Olympique Lyon – Real Madrid meccsen láthatunk belőlük 22-t biztosan plusz cserék. Jó meccs lesz, mint ahogy a múlt heti Milan-Tottenham is az volt, egyrészt azért, mert végre vannak meccsek, másrészt most már minden BL-meccs egy kisebb elődöntő. A 20:40-től közvetített mérkőzés a tavalyi meccsek visszavágója, hisz ugyanekkor, ugyanígy találkoztak a csapatok, és végül a Lyon örülhetett.

Persze ekkor a továbbjutás a rengeteg munka mellett a szerencse kérdése is, a témakörben az RTL Klubon megtekinthető a Casino című, sikeresen bemutatkozó új magyar sorozat második epizódja (aki nem látta az elsőt, ne féljen, minden egyes rész érthető, kerek önmagában is), íme a magyar Las Vegas, Voith Ágival, Xantus Barbarával, Tűzkő Sándorral és Szabó Győzővel 21:25-től.

Aki – a friss afrikai hírekkel teli híradók után érthetetlenül – valami véresebbre vágyik, de már nagyon unja Steven Seagal egyre dagadó képét, és valami különlegesre vágyik, annak az európai emberevőt ajánlom. Ez nem valami szörny egy horrorfilmből, nem is politikai célzás, hanem az Édesvízi szörnyek című horgászati extrémsportműsor ma esti részének témája. Jeremy Wade ezúttal ugyanis a keszeg-domolykó-balin háromszögből kiszabadulva az emberevő halfajta áldozataival konzultál, hogy aztán felkutassa a kék alapon sárga csillagokkal teli, örömódát dünnyögő vérszomjas fenevadat a Discovery Channelen 21:30-tól.

Végül egy igazi dráma mind között – testvéri harc a szeretetért, bűntudat, epikus hömpölygés, Hollywood klasszikusa, Elia Kazan prózája James Deannel John Steinbeck Édentől Keletre című regényéből 23:15-től a Filmmúzeumon, egy cannes-i és egy Golden Globe-fődíjjal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik