Kultúra

A tévében: matrózok a pokolban, féltonnás tinik, stigmák

A hétfőn mindig a nehéz kezdés ideje, ma is segítünk átvészelni, kipihenni, felfrissülni és átlényegülni.

Nyilván sokak hétfői lelkiállapotához illik a szökés motívuma, amivel első műsorajánlatunk foglalkozik. A National Geographic Szökevények című sorozata híres amerikai börtönszökéseket dolgoz fel, a mostani epizód a „texasi hetek” komplikált, de – 41 napig – sikeres akcióját, amely után nagyszabású hajtóvadászat indult a szökevények elfogására, akik, az idő haladtával egyre gátlástalanabbá váltak. Hogy önökkel ne ez történjen, 21:00-tól jönnek a részletek.

21:30-tól az ifjúságvédelem témájában kétfelé ágazik az ajánló: az egyik műsorban egy olyan tinédzsert láthatunk, aki még egy kéthetes triplaműszak utolsó napjának reggelén ébredő munkásnál is nehezebben kel ki az ágyából – a Féltonnás tini nem egy 13 éves motorbicikliről szól, hanem egy hús-vér emberről. Mi kell a 360 kilós súly eléréséhez? Átlagos tini életmód (tévé, videojáték, alvás), egy túlságosan is odaadó anya, aki készségesen készíti el a 8000 kalóriás napi étrendet roppant fiának (1800 elég lenne). Az így anyjához láncolt Billynek minden eszközt be kell vetnie azért, hogy lefogyjon – a Discovery Channelen.
A másik opció egy lelkileg problémás lányról szól: Frankie Paige-et misztikus élmények érik, majd megjelennek rajta Krisztus sebei, vagyis stigmatizált lesz. Ügyét egy vatikáni szakértő pap kell kivizsgálja. Hozzá kell tennem, ez nem dokumentumfilm, hanem egy horror, a Stigmata, a főszerepekben Gabriel Byrne-nel és Patricia Arquette-tel, Jonathan Pryce-szal, a Viasat3-on.

Végül egy érdekes műfaji ötvözet, a dokumentumfilm és a játékfilm találkozik a Tiltott kutatás című film keretein belül. A belgáknak-hollandoknak jó műfaji kísérletei voltak a 90-es évek elején, említhetjük a Hugicám című kézikamerás filmet, vagy a Veled is megtörténhet című vérfagyasztó áldokumentumfilmet.
A Tiltott kutatásban Peter Delpeut rendező eredeti, általa felfedezett, 1905 és 30 között készült antarktiszi fényképek felhasználásával alkotta meg filmjét, melyben egy matróz meséli el történetét, ahogy felkerült egy déli-sarkvidékre tartó hajóra, amelyen mindenki odaveszett, miután pokoli helyekre jutottak el – míg mi 22:55-től a Duna TV előtt ülünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik