Kultúra

A tévében: ritkaságok az ötödik Beatles-tagtól Bollywoodig

Hogy ma vegyes programot ajánlunk, az nem kifejezés: vízipóló, nácik, beatzene és a szipojlázadás jelölik ki vizuális rezervátumunk területét.

Még szinte délután van, de a hangulat máris tetőzik: 18:15-től a Groupama Honvéd a LEN Kupa elődöntő első mérkőzését játssza a görög Panioniosszal, a nyertes a Marseille – Savona párharc győztesével találkozik a döntőben (a Savona az FTC-t verte a negyeddöntőben). Az első meccs itthon lesz, hajrá, szedjünk össze minél nagyobb előnyt a visszavágóra – nem lesz egyszerű. A meccset a sport1 közvetíti.

Folytatjuk a Nácivadászok sorozat ajánlását, leginkább azért, mert a náci bűnösök közül rengetegen nem jutottak el Nürnbergig, mivel pl. az ellenséges nagyhatalmak (szolgálatokért, információért, a hidegháborúra gondolva) többet futni hagytak közülük – vagyis nácivadászokat kellett küldeni értük a későbbiekben. S bár minden ilyen taktikai húzás szégyen és elfogadhatatlan, kiváltképp égbekiáltó, hogy az egyik legnagyobb bűnös, milliók életéről döntő, több ezer embernek még a mai napig csak a halált jelentő Joseph Mengele elszökhetett a megtorlás elől. Sőt, bár több akció is indult a felkutatására, végül 1979-ben tengeri fürdőzés közben lelte halálát Paraguayban. Az auschwitzi halálgyár központi alakja, a válogató, az emberkísérleteket végző Mengele üldözésének és menekülésének története 21:00-tól látható a National Geographicon.

A következő műsor kapcsolódik az előzőhöz, egy kis brazíliai városban, Candido Godoiban 80 családban 44 ikerpár él (az ikerszülési ráta az átlagos 1,8% helyett 10%) szőkék és kék szeműek – lehetséges, hogy a bujkáló Mengele folytatta ikerkísérleteit? A Mengele ikrei című ismeretterjesztő film utánajárt a dolognak, eljutottak a kisvárosba, beszéltek mindenkivel, aki számít, és aki fényt tud deríteni a titokzatos ikertobzódás okaira. 22:00, National Geographic.

Merész ugrással jutunk el ahhoz a Beatleshez, melynek egy dala egykor elszabadította egy őrült agyát, és brutális mészárláshoz vezetett, de most nem erről lesz szó. A négy gombafejűt senkinek nem kell elsorolni, de az ötödiket? Nem, nem Galla Miklósra gondolok, a korai években, Hamburgban Stuart Sutcliffe basszusgitárosként szolgálta a bandát (és dobosként is még Pete Best szogált), de mint Ózdi Rezső a Kispálból, még a nagy sikerek előtt kikerült a csapatból. A Backbeat című film arról szól, amikor a gombafejűek még Elvis-frizurát hordtak, majd a szerelem miatt Stuartot fenékbe beatelték a többiek – bár állítólag a valóság az, hogy zeneileg nem volt elegendő a tudása. De elképzelhető ez olyasvalakiről, akit Stephen Dorff alakít? (Szegény, képzőművészként ígéretes tehetségű Sutcliffe 62-ben agyi trombózisban halt meg.) A Backbeat 23:00-tól a Filmmúzeumon lesz látható.

Indiai film is ritkán érkezik hozzánk, pedig ha van termékeny filmipar a világon, akkor Bollywood az, hiszen a mai napig a legtöbb film ott készül. 23:20-tól az RTL Klubon egy röpke 150 perces alkotással kopogtat be retinánkon a régió filmkultúrája – tudják, rengeteg és hosszú zenés betét, stilizált színészet, monumentalitás. A téma India elkeseredett felkelése, a szipojlázadás, ami az angol gyarmatosítók elképesztő arroganciája miatt tört ki – a seregben szolgáló indiai katonáknak szájjal kellett kibontani a sertészsírral borított töltényeket, amit a vallási előírások tiltanak. Az 1857-es felkelést, majd brutális leverésének történetét énekli meg A felkelés – Mangal Pandey legendája című film, melyben a főszerepet a legendás Aamir Khan játssza (nem tévesztendő össze Amir Khannal, a bokszolóval) és énekli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik