Kultúra

A tévében: holokauszt és egyéb katasztrófák

Ma van a holokauszt nemzetközi emléknapja, ezért több, a témához kapcsolódó (nem mindig tipikusnak mondható) műsort is ajánlunk.

Ma is foglalkozunk a holokauszttal, elvégre nemzetközi emléknapja van, 1945-ben ezen a napon szabadították fel a szovjetek az auschwitzi haláltábort. A holokauszt egyik legnagyobb, legelismertebb kutatóját – itt lehet olvasni róla méltatást – itthon kevesen ismerik, pedig ő írta az egyik legjobb összefoglaló művet a magyarországi holokausztról . Őt, Randolp Louis Brahamot, első tanult foglalkozására nézve műbútorasztalost mutatja be Fischer István portréfilmje, a Rémálmok nyomában, melyet 20:15-től láthatunk a Duna II. Autonómián.

Rögtön ezután kezdődik egy másik holokauszt-dokumentumfilm, amely egy érdekes lágert mutat be. A theresienstadti tábor Prágától 60 km-re feküdt, 1940-től működött, s olyan mutogatható (és mutogatott) létesítmény lett, amellyel a nácik az emberséges bánásmódot, a normális körülményeket demonstrálhatták. A Theresienstadt – A mintatábor 21:25-kor kezdődik tehát a Duna II Autonómián.

Nemcsak holokauszttémájú műsorokat ajánlunk persze, 21:15-től pl. a TV2-n egy francia vígjátékot láthatunk két remek színész, Sophie Marceau és Dany Boon közreműködésével. Egy házaspárt alakítanak, akik egy nap megfordítják a családon belüli szerepeket: a nő elmegy üzletasszonynak, a férfi pedig otthon marad háztartásbelinek. A Gyerek vagy egyebek humora vélhetően és remélhetően nem az átlagos francia erőlködés, hanem Jean-Pierre Jeunet munkássága felé tart majd.

A magyarországi zsidótörvények százalékos előírásokban határozták meg a különböző szakmákban a zsidók maximális arányszámát, aki ezen felül volt, nem gyakorolhatta hivatását, foglalkozását. A színészek esetében sem volt ez másként, ám egy zsidószervezet válaszként létrehozta Budapesten a Goldmark Színházat, ahol a pályáról és színpadról kiszorultak élhettek továbbra is munkájuknak. Erről a színházról beszélt 2009-ben az akkor még két élő részt vevő Lakatos Iván dokumentumfilmjében, a 16. zsoltár – Volt egyszer egy színház-ban, amit a Duna TV 22:20-tól ad le.

Az ember által létrehozott univerzális katasztrófák (a holokauszttól a környezetszennyezésig) mellett az univerzum időzített bombái is fenyegetőek. Ráadásul ezek némelyike ellen nem is lehet tenni semmilyen hatásos óvintézkedést. A Spektrum ismeretterjesztő filmje, a Szélsőséges világegyetem sorozat ezeket mutatja be, úgyhogy 23:00-tól szépen sorra vehetjük, hogy milyen módokon semmisülhetünk meg Földünkkel együtt – lényegében bármelyik pillanatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik