Kultúra

A tévében: nácivadászok, szabadkőművesek

Az auschwitzi haláltábor felszabadulásának dátumából lett nemzetközi holokauszt emléknap előtt egy nappal az ember osztályozásvágya és szervezetei témájában nézünk körül kicsit.

Ma jobbára olyan műsorok kerülnek terítékre, melyek az ember vagy önkéntes vagy kényszerű osztályozásával foglakozik – utóbbi tragikus és nehezen felfogható példája, a holokauszt nemzetközi emléknapja egyébiránt január 27-én lesz.

Örök emberi vágy összegyűjteni, rendszerezni a személyiségtípusokat, de vajon mennyit tudunk a személyiségtesztek pontosságáról, értelmezéséről, hatályáról? Ki mennyire ismerhető meg egy formalizált kérdéssor alapján? A részletekbe a Spektrum 19:15-től avat be minket a Személyiségteszt című ismeretterjesztő filmmel.

Látszólag teljesen más tészta a futball, holott ott is a könnyű világlátás logikája érvényesül a saját csapat-ellenfél tengely körül forogva. Noha ezt bármilyen meccsel lehetne példázni, azért a Spanyol Kupa döntője a Sevilla és a Real Madrid között megjósolhatóan azért élménynek sem lesz utolsó a Sportklubon 20:00-tól.

A másnapi emléknapra gondolva a National Geographic leadja négyrészes sorozatát, a Nácivadászokat, az első rész alcíme Herbert Cukurs, aki nem vadász, hanem préda volt – tizenkétezer ember halálában volt közvetve vagy áttételesen felelős. A sorozat olyan eseteket mutat be, amikor háborús bűnösök megúszták a felelősségre vonást, el tudtak menekülni jellemzően Dél-Amerikába, aztán a 60-as években az izraeli titkosszolgálat, a Moszad kutatta fel és végezte ki őket. Ezeket az erkölcsi dilemmákat is felvető eseteket 21:00-tól kezdi a csatorna sugározni.

Milyen hatással lehet egy emberre, ha élete első éveit egy koncentrációs táborban tölti? A gyerekként meg- és túlélt holokauszt tonnányi nehézségű kérdéseit boncolgatja a Jónás, aki a cethalban élt című olasz-magyar-francia film, mely Jona Oberski önéletrajzi könyve alapján készült. A lágerben rejtegetett, megmenteni vágyott gyerek történetét 21:40-től az m1 mutatja be.

Végül egy másor azoknak, akik a világot oly könnyen összeesküvések és háttéralkuk hálózataként látják – a Duna TV a Titkos társaságok című sorozat első epizódjában tiszta vizet önt a pohárba a szabadkőművesek kapcsán, bemutatja történetüket, a mozgalom fénykorát, illetve mai képviselőit. A világ-összesküvőket 22:50-től mutatja be a csatorna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik