Kultúra

Új szempontú Friss kiállítás a Kogart házban

A Kogart ház két szintjén 24 fiatal művész 50 műtárgya lesz látható szeptember 26-ig.

Hetedik éve rendezi meg fiatal kortárs képzőművészeknek a Friss című tárlatot a Kogart ház. A Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem végzősei mellé korábban vagy másutt végzett 30 év alatti művészeket is beválogattak a csütörtökön nyíló kiállításra.

Szabó Noémi művészettörténész, a Friss 2010 tárlat társkurátora elmondta, hogy a Kogart ház két szintjén 24 művész 50 műtárgya lesz látható szeptember 26-ig. Idén 50-60 százalékban a művészeti egyetemek diplomásai közül válogattak, a többiek 30 év körüli alkotók, akiknek lehetőséget kívánnak adni a szélesebb körű bemutatkozásra.

A fiatal kurátor fontos dolognak tartja, hogy az idei kiállítás szervezésének megkezdésekor ő és kurátortársa, Mészáros Zsolt az interneten blogot indított www.friss2010.blogspot.com címen, így a válogatás, a tárlatépítés és rendezés összes kulisszatitka is nyomon követhető lesz az interneten. A weboldalra a művészekkel készült interjúk és az alkotók megjegyzései is felkerülnek.

Szabó Noémi elárulta, hogy performanszot is szeretnének bemutatni a megnyitón: a Gruppo Tökmag tervei szerint Filip György rockzenész, énekes mint valami karmester fölfúj valamit a falra. Mindezt videóra veszik és a kiállítás ideje alatt folyamatosan vetítik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik