Nagyvilág

Vezéráldozat a brit kormányban: távozott Starmer nagy hatalmú szürke eminenciása

Benjamin Cremel - Pool / Getty Images
Benjamin Cremel - Pool / Getty Images
Október 12-én, szombaton lesz száz napja, hogy a Munkáspárt Keir Starmer vezetésével hatalomra került. Ehhez képest máris átalakul a kormány. Tulajdonképpen a kormányfő után a legnagyobb hatalommal rendelkező személy távozik, több évtizednyi kormányzati munka után.

Még nincs 100 napja, hogy hatalomra került Keir Starmer vezetésével a Munkáspárt Nagy-Britanniában, máris komoly átszervezés történt a kormányfő környezetében: lemondott posztjáról Sue Gray, a miniszterelnök kabinetfőnöke. Döntésének közvetlen oka, hogy a BBC megírta, Starmer legmagasabb beosztású munkatársaként többet keresett a kormány tagjainál, illetve a kormányfőnél is. Fizetését évi 170 ezer fontra, 81 millió forintra emelték, míg Starmer éves apanázsa 166 786 font, vagyis jelenlegi árfolyamán valamivel kevesebb mint 80 millió forint.

Egyébként is komoly feszültségeket lehetett azonban tapasztalni a Downing Streeten a kabinetfőnök ténykedése kapcsán. A választás után Gray tulajdonképpen miniszterelnök-helyettesként viselkedett, minden döntésben részt kívánt venni, legyen szó kinevezésekről, kommunikációról, a kormányfő napirendjéről. Ebből adódóan a stábban konfliktusok alakultak ki, amelyek már kezelhetetlenné lettek, amit bizonyít az is, hogy a veszekedésekről képek is eljutottak a brit bulvársajtóhoz.

Dan Kitwood / Getty Images Sir Keir Starmer, az Egyesült Királyság új miniszterelnöke (elöl középen) a Munkáspárt parlamenti képviselőivel a Westminsterben lévő Church House-ban 2024. július 8-án Londonban.

Gray körülbelül egy éve dolgozott Starmer mellett kabinetvezetőként. Ezt megelőzően köztisztviselőként tevékenykedett hosszú éveken át. Ő volt az , aki az úgynevezett „Partygate” miatt indult belső vizsgálatot irányította. A koronavírus miatti lezárások alatt tiltott bulikat tartottak az akkori kormányfő rezidenciáján, amelyek végül Boris Johnson miniszterelnök bukásához vezettek. Gray ez után – Starmer meghívására –, tavaly lépett be a Munkáspártba.

Istenhelyettes

A 67 éves hölgy szürke eminenciásként dolgozott mind a bal-, mind a jobboldali kormányok alatt. A BBC-n már 2015-ben portrécikk jelent meg róla A legnagyobb hatalmú ember, akiről még nem hallottál címmel. Gordon Brown volt kormányfő is megemlítette önéletrajzában, mint akinek „bölcs tanácsaira” lehetett támaszkodni. Többen is úgy nyilatkoztak róla, mint a közszolgálat titkos motorja.

Nélküle nem születhetett döntés, kormányátalakítás, szervezeti átszervezés, minden Sue Gray-en múlt – nyilatkozta róla egy korábbi tory, azaz konzervatív, miniszter, Oliver Letwin. A liberális demokrata David Laws szerint:

Pontosan két évbe telt, mire leesett, ki irányítja Britanniát. A mi nagyszerű Egyesült Királyságunkat valójában teljes egészében egy Sue Gray nevű hölgy irányítja, aki az etikai osztály vezetője, vagy valami ilyesmi, a kabinetirodán.

Gray hat éven át a kabinetiroda úgynevezett illem és etika osztályának volt a vezetője, az összes minisztérium hozzájuk tartozott és több tárcavezető elleni vizsgálatot is ő irányított. Olyan sok információja volt a kormányzatban dolgozókról, hogy a véleményét a miniszterelnökök is kikérték.

Leon Neal / Getty Images Sue Gray az ENSZ 79. közgyűlésén az 2024. szeptember 25-én New Yorkban.

Egy 2017-es Times-cikk szerint kormányzati berkekben „istenhelyettesnek” nevezik.

A kormányzás elején úgy látszott, nagy segítséget jelenthet Gray a baloldalnak, mivel a 70-es évektől a közszférában dolgozott, a 90-es évektől különböző kormányzati pozíciókban. A közel fél évszázados karrierjét az ország vezetésében egyszer szakította csak meg a 80-as évek végén, amikor férjével, a countryénekes Bill Conlonnal egy kocsmát vezettek Észak-Írországban.

Sok új munkáspárti vezetőnek viszont nem volt semmi kormányzati tapasztalata, hiszen 14 éve a konzervatívok voltak hatalmon. Starmer hitt abban, hogy Gray a megfelelő személy arra, hogy felkészítse a Munkáspártot a feladatra. Mindenkinél jobban ismerte a kormányzati struktúrát, a folyamatokat, a benne dolgozó embereket.

Hatalmi belharcok

Az új kabinetfőnök Starmer tanácsadója, Morgan McSweeney lesz. Ő vezette a Munkáspárt kampányát, amely történetük egyik legnagyobb győzelmét hozta. McSweeney és Gray már korábban is egymás ellenlábasai voltak, bár ezt a nyilvánosságban mindkettő tagadta.

Gray-jel szemben a 20 évvel fiatalabb McSweeney nem közszolga, neki komoly politikai tapasztalata van, már Tony Blair vezetése alatt is a Munkáspártnak dolgozott. Eddig a politikai stratégiáért volt felelős.

Gray és McSweeney a Downing Street 10-ből egyre inkább kihallatszó vitája mellett az sem javított a kormány – illetve előbbi – helyzetén, hogy

a brit lapok kisebb ajándékokról, adományokról cikkeztek, amiket Starmer és más munkáspárti képviselők kaptak. Starmer több ezer font értékű ruhát, napszemüveget fogadott el az egyik nagy munkáspárti donortól, Waheed Allitól – attól, aki segített Gray-nek a kormányzás előkészítésében –, valamint belépőjegyeket Taylor Swift egyik koncertjére és focimeccsekre. A Downing Street a múlt héten jelentette be, hogy a miniszterelnök 6 ezer fontot, csaknem 3 millió forintot fizetett vissza az ajándékokért és a vendéglátásért cserébe.

Hetekig ezek a hírek uralták a médiát, amit tetézett a tervezett kiadáscsökkentések miatti harag is. A kormánynak volt egy terve az első száz napra, hogy milyen bejelentéseket tesznek, de valami nagyon félrement. A kommunikációs stratégia pedig Gray munkakörei közé tartozott.

Ahogy az is, hogy kiválasszák Starmer személyi tikárát is (ez az egyik legfontosabb köztisztviselői pozíció közvetlenül a miniszterelnök mellett), de ez a poszt Gray távozásáig betöltetlen volt, állítólag a hölgy és más főtanácsadók vitája miatt. A személyi tikár feladata a többi minisztériummal és a királyi házzal tartani a kapcsolatot, ennek a csúcspozíciónak soha nem szabadna betöltetlennek lennie – írta a Süddeutsche Zeitung.

Nicolas Economou / NurPhoto / AFP

Gray lemondása után Nin Panditot nevezték ki a tisztségre, aki a Downing Street 10 eddigi szakpolitikai egységének igazgatója volt. Vagyis Gray hatalma most megoszlik Pandit és McSweeney között.

A BBC szerint Grayre nagyon sokan dühösek voltak.

Nem mehetett így tovább, ezért Starmer Gray menesztése mellett döntött

A miniszterelnököt úgy ismerik, mint aki kemény, és nem rest komoly változtatásokat véghez vinni, ha azt szükségesnek látja.

Gray visszalépésével kinevezte őt Starmer „a királyság nemzeteinek és régióinak megbízottjának”, hogy ez mit jelent, még nem tisztázott, de a Downing Streetről távoznia kell. Azt remélik kormányzati körökben, hogy végre a kampány alatti felkészültségét mutatja megint a Munkáspárt, most már kormányon.

Amire szükségük is van, ugyanis komoly mértékben visszaesett Starmer népszerűsége. A Politicónál a kezdeti 61 százalékos elégedettség kontra 31 százalékos elégedetlenség voltaképpen megfordult, a Guardian által ismertetett felmérés szerint 45 százalékponttal csökkent a kormányfő támogatottsága, mindössze 24 százalékos, aminél még az előtte csúful megbukott Rishi Sunaké is jobb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik