Orbán Viktor: Jimmy Carter kivételes helyet foglal el a magyarok szívében

A magyar miniszterelnök tiszteletét fejezte ki a volt amerikai elnök 100. születésnapja alkalmából.

Orbán Viktor miniszterelnök a magyar nép nevében jókívánságait fejezte ki Jimmy Carter korábbi amerikai elnöknek, századik születésnapja alkalmából – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden.

Büszke vagyok arra, hogy ezen a jelentős napon világszerte több ezer emberhez csatlakozva fejezem ki tiszteletemet és elismerésemet egy családapa, egy odaadó keresztény és egy egyedülálló életút iránt – fogalmazott a levélben Orbán Viktor, hozzátéve: Jimmy Carter kivételes helyet foglal el a magyarok szívében, mert nemcsak tiszteletünket érdemelte ki, hanem a szívünket is elnyerte.

A magyar nemzet mindig úgy fog gondolni Önre, mint az Egyesült Államok elnökére, aki visszaadta nekünk a Szent Koronát, visszaadta az ezeréves magyar államiság és keresztény hagyomány szimbólumát. Ez a cselekedet abban a pillanatban a remény fénye volt számunkra egy reménytelen időben

– írta. Orbán Viktor, levele végén, háláját fejezte ki Jimmy Carter ex-elnöknek a magyar nemzet melletti bátor elkötelezettségéért.

A magyar miniszterelnök és a volt amerikai elnök egyébként nincs egy politikai platformon: míg Orbán a republikánus Donald Trumpot szeretné amerikai elnöknek, a demokrata párti Carter kijelentette, hogy ha megéri, akkor Kamala Harrisre fog szavazni a novemberi elnökválasztáson.

Jimmy Carter az Egyesült Államok 39., demokrata párti elnöke, aki 1977 és 1981 között volt hivatalban, születésnapjáról pedig egy képgalériával is megemlékeztünk:

Kapcsolódó
Képgaléria: 100 éves lett Jimmy Carter, a humanitárius elnök
A földimogyoró-termesztő szülők gyermekéből lett politikus csupán egy ciklust töltött a Fehér Házban, de békefenntartói és humanitárius tevékenysége példaként szolgál utódainak is.