Szlovákiában már 983 centi a Duna vízszintje, az elmúlt 24 órában országszerte esett

A vízszint várhatóan jelentősen megemelkedik a folyó szlovákiai szakaszának alsó részén, a bősi vízerőmű alatt.

A vízszint várhatóan jelentősen megemelkedik a folyó szlovákiai szakaszának alsó részén, a bősi vízerőmű alatt – írta az Új Szó, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) tájékoztatása alapján. A Morva teljes szakaszán tetőzik.

Az elmúlt 24 órában országszerte esett, Erdőháton (Záhorie) és a Kis-Kárpátokban (Malé Karpáty) volt a legtöbb, 2-től 16 milliméternyi csapadék, a Felső-Vág (Váh), a Garam (Hron) és a Poprád (Poprad) medencéjében 23 mm-nyi, a többi területen 10 mm-nyi volt a maximum

– közölte az intézet.

Az SHMÚ tájékoztatása szerint a Duna visszaduzzasztása miatt a Vág alsó szakaszán is jelentős a vízszintemelkedés. „Jelentős emelkedés tapasztalható az Ipoly és a Tarca alsó szakaszán és enyhe emelkedés a Garam, a Vág és az Árva felső folyásán, valamint a kelet-szlovákiai folyókon, a Laborcot és a Bodrogot kivéve. A többi folyó vízszintje egyenletes vagy csökken” – tette hozzá a hivatal.

Harmadfokú árvízvédelmi készültség van valamennyi járásban, amelyen átfolyik a Morva vagy a Duna. A Duna vízszintje az éjszaka 983 centiméterre emelkedett – közölte az intézet. A meteorológusok becslése szerint csütörtökön várható jelentős csökkenés. A Morva folyó szlovákiai szakaszának felső része már húzódik vissza.