A közösségi médiában bírálta Trumpot és Ukrajnában harcolt volna a volt elnök elleni merényletkísérlet gyanúsítottja

Rendőrségi ügyei is voltak.

Vasárnap a Donald Trumpot védő titkosszolgálat emberei lövéseket adtak le egy golfpálya közelében, ahol a volt elnök, jelenlegi republikánus elnökjelölt tartózkodott, miután a közelben, egy bozótos területen egy fegyveres férfit észleltek.

Az FBI az incidenst követően tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a gyanúsított Ryan Wesley Routh, aki fegyverét hátrahagyva, autóval menekült el, a szomszédos Martin megye hatóságai fogták el később. A gyanúsított őrizetbe vételekor nyugodtan viselkedett. A sajtóeseményen bemutattak egy fotót két hátizsákról, amelyek a támadáskísérletnél használt fegyvert tartalmazták, egy AK-47-es fajtájú gépkarabélyt. Közölték, hogy egy sportkamerát is találtak a golfpálya drótkerítésénél. A férfi 250–450 méterre volt a floridai Palm Beachen levő golfpálya területén golfozó Trumptól.

A CNN azt írja, Ryan Wesley Routh egy 58 éves magánvállalkozó, aki Hawaiin megfizethető lakások építésével foglalkozik, és a közösségi médiában rendszeresen posztolt politikáról és az aktuális eseményekről, kritizálva a korábbi elnököt.

Routh a Trump elleni nyári merényletkísérletről is posztolt az X-en: külön posztokban jelölte meg Joe Biden elnököt és Kamala Harris alelnököt, arra biztatva őket, hogy látogassák meg a pennsylvaniai nagygyűlésen megsérülteket, mivel szerinte Trump sohasem tenne ilyesmit értük, továbbá felszólította őket arra, hogy vegyenek részt a merénylő temetésén.

Áprilisban szintén az X-en, Bident megjelölve arról posztolt, hogy a demokrata kampány szlogenje lehetne az, hogy „Tartsuk meg Amerikát demokratikusnak és szabadnak”, Trumpé pedig az, hogy „Legyenek az amerikaiak újra rabszolgák”, majd kijelentette, hogy a novemberi elnökválasztáson a demokráciáról döntenek.

2020 júniusában Routh arról írt, hogy 2016-ban Trumpra szavazott, de csalódott az elnökben:

Mikor 2016-ban Ön volt a választásom, én és a világ abban reménykedtünk, hogy Trump elnök más és jobb lesz, mint a korábbi jelöltek, de mindannyian nagyot csalódtunk, és úgy tűnik, Ön egyre rosszabb és egyre inkább leépül. Örülni fogok, ha eltűnik.

Routh Észak-Karolinához is kötődik, ahol a hivatalos nyilvántartások szerint 2012-ben párt nélküli, „független” szavazóként regisztrált. Az észak-karolinai állami választási hivatal szerint idén márciusban részt vett az állam demokrata előválasztásán. A szövetségi kampányfinanszírozási nyilvántartásokból kiderült, hogy Routh több mint 100 dollárt utalt a demokrata adományokat gyűjtő ActBlue politikai akcióbizottságnak.

A feltételezett merénylő Ukrajna hangos támogatója volt: 2022-ben arról posztolt, hogy „porig kéne rombolni a Kremlt”, és arra biztatta a külföldieket, hogy csatlakozzanak az ukránokhoz a harctéren.

A CBS News azt írja, Routh maga is Ukrajnába utazott: 2022-ben a LinkedInen közzétett bejegyzésében megosztott egy fotót magáról Kijevben, az X-en pedig azt írta,

Azért megyek Hawaiiról Ukrajnába, hogy harcoljak a gyerekeitekért, a családotokért és a demokráciáért… Jövök és meghalok értetek.

A dolgok azonban nem egészen úgy alakultak, ahogy azt várta. A Newsweek Romániának adott interjújában, 2022-ben így nyilatkozott: „Az eredeti célom az volt, hogy harcolni jöjjek… de 56 éves vagyok, így először azt mondták, mivel nincs katonai tapasztalatom, nem vagyok ideális jelölt. Szóval azt mondták, most nincs rám szükség. Így a B terv az volt, hogy idejövök Kijevbe, és népszerűsítem (a katonai szolgálatot), hogy minél többen jöjjenek ide”.

Routh megpróbált a tálibok elől elmenekült afgán harcosokat toborozni, hogy segítsék Ukrajnát az orosz invázió elleni harcban.

A CBS szerint Routhnak a 90-es évek óta többször meggyűlt a baja a hatóságokkal:

megvádolták fedezet nélküli csekkek írásával, tömegpusztító fegyver birtoklásával, cserbenhagyásos gázolással, letartóztatásnak való ellenszegüléssel és a fegyvertartási szabályok megsértésével is.