444: Az Amerikában lekapcsolt Horvath Bence is a magyar állami megbízásból dolgozó moszkvai partneriroda munkatársa volt

A HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség munkatársaként, a moszkvai partneriroda country managereként ír alá.

Horvath Bence, az Amerikában csempészésért letartóztatott magyar állampolgár is a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) moszkvai partner irodájának munkatársa volt. Ráadásul elég magas pozícióban – írja a 444.hu.

A lap szerint erről árulkodik a főleg oroszok által használt VKontakte profilja, amelynek profilképén a moszkvai partnerirodában a magyar és az orosz zászló előtt áll.

A cikk hozzáteszi, ez önmagában azt is jelenthetné, hogy meglátogatta édesanyját, Horváth Ficzere Margaritát, aki a szóban forgó partnerirodát vezette. Azonban a 444-hez eljutott egy levél is, amelyet Horváth Bence írt, és amelyet a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség munkatársaként, a moszkvai partneriroda country managereként ír alá. Ebben a levélben arról is ír, hogy őket a magyar állam bízta meg a feladattal.

A 46 éves magyar állampolgárságú Bence Horvathot hétfőn tartóztatták le San Franciscóban. Azzal vádolják, hogy a szankciók kikerülésével katonai minőségű rádiókat akart csempészni Oroszországba, amelyeket az orosz állam szervei használtak volna fel. Ehhez dubaji, szerb, lett és orosz cégeket is használt volna.

Korábban kiderült, hogy Horvath édesanyja a Budaphone nevű cégével a Motorola rádiók hivatalos beszállítója volt, az orosz Belügyminisztérium szerveinek is ez a cég szállított technikát. Fia most épp Motorola rádiókat akart Oroszországba csempészni. Az már korábban megjelent, hogy Horvath Ficzere Margarita a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség moszkvai partner irodájának vezetője volt, az azonban eddig nem volt nyilvános, hogy az Amerikában letartóztatott fia is magyar állami érdekeket képviselt Moszkvában – legalábbis papíron.