Elfogták a franciaországi zsinagógatámadás elkövetőjét

A 33 éves algériai férfit tűzharc során kapták el.

Elfogták a dél-franciaországi zsinagógánál elkövetett gyújtogatás elkövetőjét, egy 33 éves algériai férfit – jelentette be vasárnap Gerald Darmanin ügyvezető belügyminiszter az X-en.

A törvényesen Franciaországban tartózkodó merénylőt a rendőrség a déli Nimes városában, röviddel éjfél előtt fogta el egy lövöldözést követően, amelyben megsebesült. Állapota nem életveszélyes. Darmanin dicsérte a rendőrség, ezen belül az elit kommandósegység profi magatartását a veszélyes, lövöldözésbe torkolló akcióban.

A gyanúsított, aki fedetlen arccal követte el a cselekedetét, és akinek tetteit térfigyelő kamerák rögzítették, szombat reggel 8 óra után nem sokkal követte el a gyújtogatást a dél-franciaországi Montpellier városához közeli La Grande-Motte tengerparti üdülőhelyen lévő zsinagógánál. Felgyújtott két gépkocsit, az egyik felrobbant, megsebesítve az ott szolgálatot teljesítő rendőrt– közölte a csendőrség és a település polgármestere.

A támadó egy palesztin zászlót viselt az övén, amelyből egy kézifegyver csöve látszott kilógni – derült ki a térfigyelő kamerák felvételéből. Fején vörös színű arab kendőt viselt, a kezében pedig műanyag, sárgás folyadékkal töltött palackok voltak.

A zsinagógában mindössze öt ember, köztük a rabbi tartózkodott a támadás idején.

Az antiterrorista ügyészség közölte, hogy a támadással összefüggésben két további személyt vettek őrizetbe.

Emmanuel Macron elnök terrorcselekménynek nevezte a támadást, hozzátéve, hogy „az antiszemitizmus elleni harc szakadatlan küzdelem.” (MTI)